Το θέμα των γηπεδικών εγκαταστάσεων «έδειξε» ως πρωτεύον στην ατζέντα της ΕΠΣΚ, ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Ποζίδης, στη συνέντευξή του στο Gazzetta.gr.
Επιπλέον, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια το επίπεδο της κερκυραϊκής διαιτησίας, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η εδώ και χρόνια «αδικία» του νησιού από την Πολιτεία, θα κάνει βήματα «αποκατάστασης»…
Σε ότι αφορά το γήπεδο της ομάδας, η ΕΠΣ προσπαθεί να πιέσει για τυχόν βελτιώσεις;
«Γυρίζω τα γήπεδα και της Μακεδονίας, απ’ όπου κατάγομαι και βλέπω την τραγική υστέρηση που έχει η Κέρκυρα σε όλες τις αθλητικές υποδομές. Δεν μπορεί η τελευταία κωμόπολη της Μακεδονίας ή της Ηπείρου να έχει ένα κλειστό γήπεδο κι εδώ να υπάρχει ένα Εθνικό και να είναι σε αυτή την κατάσταση. Θα έπρεπε να είναι ένα γήπεδο πολυτελείας, να μην ντρεπόμαστε να πηγαίνουμε στο γήπεδο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας και πρέπει αυτή την υστέρηση να την μετριάσει, γιατί είναι αδικία γι’ αυτό το νησί».
Διανύετε τους πρώτους σας μήνες στην προεδρία της ΕΠΣ. Ποιο ήταν το πλάνο που είχατε στο μυαλό σας όταν αναλάβατε;
«Είμαι πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο, ολοκληρώνοντας μια θητεία ενός Δ.Σ. που εκλέχτηκε πριν τρία χρόνια και οι άξονες των παρεμβάσεων ήταν ήδη δρομολογημένοι. Το τελευταίο διάστημα, αναπτύξαμε περισσότερες πρωτοβουλίες και ενέργειες για να αναδείξουμε τα προβλήματα και στην πλευρά της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης, έγινε μια μεθοδική προσπάθεια να βρούμε τρόπους να υποστηρίξουμε οικονομικά τα σωματεία, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Με πρωτοβουλίες, λοιπόν, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όσο είναι δυνατόν τις δράσεις τους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και στο κοινωνικό έργο τους, που εδώ στην Κέρκυρα είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας του τουρισμού.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες σε πολλές κατευθύνσεις πέρα από τα αγωνιστικά και τα οικονομικά, πρωτοβουλίες κοινωνικής παρέμβασης και προσπαθούμε να στηρίξουμε και τα πρωταθλήματα υποδομών».
Ως μέλος του Δ.Σ. τόσα χρόνια γνωρίζατε τα προβλήματα που υπάρχουν στο τοπικό ποδόσφαιρο. Ως πρόεδρος τώρα, τα είδατε ακόμα περισσότερο, είναι πιο έντονα απ’ ότι τα περιμένατε;
«Σε κάθε αλλαγή που γίνεται μετά από πολλά χρόνια, δημιουργείται μια προσμονή από τα σωματεία ότι κάτι θα γίνει καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι, όταν γίνεσαι επικεφαλής της προσπάθειας και έχεις μια ολόπλευρη εικόνα της κατάστασης, μπορείς να έχεις πιο αποτελεσματική παρέμβαση. Πιστεύω πως σε θεσμικό επίπεδο έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα, για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των διοργανώσεων μας και του ποδοσφαίρου. Έχουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο τη διαιτησία του νησιού και με συμμετοχή στα Εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και την παρουσία της στα τοπικά. Εκεί που πρέπει να επιμείνουμε είναι στις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Στην Κέρκυρα είχαμε αποφασίσει να γίνονται όλοι οι αγώνες σε γήπεδα με φυσικό ή τεχνικό χορτάρι, κάτι που λειτούργησε “εκβιαστικά” στην τοπική αυτοδιοίκηση που επένδυσε στα γήπεδα, αλλά από την άλλη μας στέρησε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε έξι γήπεδα. Η πρόθεσή μας είναι να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα εντάξουμε στην αθλητική δραστηριότητα κι αυτά. Όλο αυτό χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση από την τοπική αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Έχω τη δέσμευση του Υπουργού, ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, το ίδιο έγινε και με τον Περιφερειάρχη.
Συγκροτήσαμε πριν λίγες μέρες μια Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση των σωματείων που μπορεί να γίνει μέσω των κανονισμών της ΕΠΟ. Επίσης, με χορηγίες και άλλους τρόπους θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τα σωματεία μας».
Το σημαντικότερο πρόβλημα με λίγα λόγια είναι τα γήπεδα;
«Ναι αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα στην Κέρκυρα. Είναι λίγα για τα 50 σωματεία που υπάρχουν στο νησί. Να σκεφτείτε πως έχουμε γήπεδα που τα χρησιμοποιούν 10-11 σωματεία. Δεν μιλάμε μόνο για τις πρώτες ομάδες, αλλά και για τις ακαδημίες των σωματείων που χρησιμοποιούν τα ίδια γήπεδα, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί.
Έτσι, εξαιτίας της έντονης χρήσης τους χρειάζονται πολύ σύντομα άμεσες παρεμβάσεις, για να διασφαλίσουμε την υγεία των ποδοσφαιριστών. Μπορεί από την κερκίδα να φαίνεται ένα ωραίο πράσινο χαλί, αλλά για τα παιδιά που παίζουν είναι ένας επικίνδυνος αγωνιστικός χώρος που πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία τους.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι τα οικονομικά προβλήματα των σωματείων. Τα 50 σωματεία για ένα νησί όπως η Κέρκυρα δεν είναι πολλά. Εμένα με ενδιαφέρει και τα παιδιά του τελευταίου χωριού να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση με κίνητρο την άθληση».
Η σχέση σας με την Πολιτεία ποια είναι;
«Η σχέση μας είναι κριτική. Δεν ανταποκρίνεται στην συνταγματική επιταγή της να βοηθήσει το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Έχει μπει διαχρονικά σε μια αντιπαράθεση με την ΕΠΟ, με τη διοίκηση του ποδοσφαίρου, την οποία, τελικά, πληρώνουν τα σωματεία.
Αν θέλει πραγματικά και βάσει Συντάγματος να βοηθήσει την κοινωνία, ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που πρέπει να επενδύσει, φτιάχνοντας γήπεδα και δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μπουν στα γήπεδα. Από την ώρα που σταμάτησαν αυτές οι πολύ μικρές επιχορηγήσεις που δίνονταν στο παρελθόν, στέρησαν από πολλά χωριά να αντεπεξέλθουν στα έξοδα με αποτέλεσμα να αδρανοποιήσει και κάποια σωματεία. Δεν πήρε κάποια άλλη πρωτοβουλία για να ενισχύσει τον αθλητισμό στις μικρές κοινωνίες, με αποτέλεσμα η πολιτεία να είναι παντελώς απούσα. Εμείς διεκδικούμε, ανταπόκριση δεν υπάρχει…
Έχω μια ελπίδα από την τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Κοντονή ότι κάτι αλλάζει και θα ανταποκριθεί στα αιτήματα που έθεσα που αφορούσαν και τα οικονομικά και τις υποδομές στο νησί. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους, αλλά θα κριθούν από την ουσιαστική ανταπόκριση που θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει».