Το Corfusports.com παρουσιάζει την πρώτη αντίπαλο του Αστέρα Πετριτή στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική.
▌Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Χρώματα: Μαύρο- άσπρο
Εμβλημα: Δικέφαλος Αετός
Εδρα: Δημοτικό Στάδιο Γαρδικίου
Τίτλοι: 2 Πρωταθλήματα Θεσπρωτίας (2014, 2016).
Πρόεδρος: Μιχάλης Μαργαρίτης
Προπονητής: Παναγιώτης Παππάς
▌Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Επίσημα αναγνωρίστηκε το 1978 (26/3). Απ’ την… ΕΠΣ Κέρκυρας! Στην οποία (ελλείψει, τότε, της ΕΠΣ Θεσπρωτίας) υπάγονταν (έως το ’84) οι ομάδες της Ηγουμενίτσας. Το πρώτο (επίσημο) ΔΣ (9/4/1978) έβγαλε πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Γαλάνη (διαδέχτηκε τον Νίκο Πανταζή, του προσωρινού, έως τότε, σχήματος). Επί της ουσίας, πάντως, η πορεία της ξεκίνησε το μακρινό 1967, προϊόν «συγχώνευσης» των (ανεπίσημων) ομάδων, Σπίτι Παιδιού και Μορφωτικός Σύλλογος. Η τελευταία τριετία (δύο Πρωταθλήματα) θεωρείται η κορυφαία στην ιστορία του club. Κάνοντας και τη την πρώτη του «έξοδο» απ’ το νομό για επίσημο αγώνα! Πρεμιέρα μπαράζ ανόδου’14, Σιναράδες- Δόξα 2-0. Κανόνι, καλή ώρα…
▌ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε 2η, στο -4 απ’ τον Παραπόταμο (17-1-2, 79-14 τέρματα). Τη… δουλειά τη «γύρισε» στα 10 ματς των playoff. Επενδύοντας σ’ ένα εντυπωσιακό αήττητο (8-2-0), μολονότι μπήκε με 3 πόντους μείον και στην πρεμιέρα η «ψαλίδα» άνοιξε κι άλλο (2-2 με Παραμυθιά, εκτός). «Κλειδί», το μεγάλο 3-1, στο α’ ματς, με τον Παραπόταμο εκτός και κυρίως, ο απόλυτος, μεταξύ τους «τελικός», της αυλαίας (23/4). Έπαιζε για δύο αποτελέσματα, ο Παραπόταμος ζητούσε μόνο νίκη. Εντέλει, τα κατάφερε, 1-0, χάρις σε «χρυσό» γκολ του Τσουγγάρη στο 60’, αφού, όμως, πρώτα, στο σ’, πέρασε δύσκολες στιγμές (δοκάρι και χαμένο πέναλτι ο Αστέρας – stopΜπίλλα σε Γκόλια).
▌Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παναγιώτης Παππάς
Για τους φίλους, «Γιώτης»… Ήταν τεχνικός της ομάδας και στο πρώτο, ιστορικό Πρωτάθλημα Θεσπρωτίας, του 2014. Φέτος, ήρθε το repeat. Με τον ίδιο ξανά παρόντα, μετά από μια χρονιά (2014-’15) απουσίας απ’ το Πρωτάθλημα. Τυχαίο; Οι… φαν του, λένε «όχι». Έμπειρος τεχνικός, λάτρης της πειθαρχίας, στη Δόξα είχε πρωτοπάει, με προηγούμενο σταθμό του το Σούλι Παραμυθιάς, στο οποίο είχε επίσης επιδείξει σημαντικό έργο, ανεβάζοντάς το, το 2009, στο (πάλαι ποτέ) Περιφερειακό Πρωτάθλημα (παρέδωσε σκυτάλη στον Βαγγέλη Γκαρτζονίκα). Προτού επανέλθει, Δεκέμβρη του ‘10, αντί του Θανάση Χαρίση, μήπως και σώσει τη χρονιά…
▌ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Δημήτρης Τσουγγάρης
Δεύτερος σκόρερ της Δόξας στο Πρωτάθλημα, με 17 γκολ, πίσω απ’ τα 29 του Αλέξη Λάμπρου, επέστρεψε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2015 απ’ τον Αχέροντα Καναλακίου (Πρωταθλητής ΕΠΣ Πρέβεζας/ Λευκάδας). Βασικός και στο Πρωτάθλημα του ’14, ο «Μητσάκης» ήταν αυτός που υπέγραψε, φαρδιά- πλατιά, τη νίκη 1-0 στον «τελικό» των playoffμε τον Αστέρα Παραποτάμου. Το πιο κρίσιμο, απ’ τα πολλά (κρίσιμα) γκολ που «έγραψε» τη φετινή σεζόν. Χαφ, με επιθετικά χαρίσματα, καλό σουτ και με επικίνδυνες τοποθετήσεις στα «στημένα», μαζί με τον Λάμπρου («φρέσκος», απ’ το Σούλι–17 γκολ το 2014-‘15) και τον τερματοφύλακα, Φίλιππο Μπίλλα (ιδίως στα playoff), η τριάς των… πιο MVP!
▌ΤΟ ΧΩΡΙΟ: Γαρδίκι Σουλίου
Ημιορεινό χωριό, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του ορέων Παραμυθιάς και, συγκεκριμένα, του όρους Γορίλα, σε υψόμετρο 200 μ. Με, δίπλα του, τον ποταμό, Κωκυτό και πληθυσμό περίπου 800 ψυχών, που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία και τη μικροκτηνοτροφία, θεωρείται απ’ τα πιο αναπτυσσόμενα της περιοχής. Με άλλοτε, προπολεμικά, έντονο και το μουσουλμανικό στοιχείο, απ’ το 2011 αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα (Δήμος Σουλίου). Το όνομά του, προέρχεται, είτε απ’ το σλαβικό «Grad» που σημαίνει «μικρή πόλη», είτε απ’ το «Guard», που πα’ να πει «οχυρωμένος». Ως τοπωνύμιο απαντάται ακόμη σε Γιάννινα, Φθιώτιδα και Αργυρόκαστρο.