Η Corfusports γράφει την απόλυτη αλφαβήτα – who is who του 25χρονου Βραζιλιάνου νέου άσου των Φαιάκων, που στα 7 «ξαναβαφτίστηκε» για… χάρη του Λιλιάν Τουράμ!
*
Το παρατσούκλι του, προϊόν ενός… κουρέματος, μεσούντος του Μουντιάλ του ’98. Με αδελφό επίσης ποδοσφαιριστή, συγχωριανός με μια εμβληματική φιγούρα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και προπονητή έναν άλλοτε διεθνή της «σελεσάο», πρωτομπουσούλησε στην αλλοτινή γη των Ινδιάνων Aimores, προτού βρει την καθιέρωση στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης. Ντροπαλός, θρήσκος, ιερός υπερασπιστής φιλίας και οικογένειας, με hip– hop ακούσματα (και στιλ), κάποτε «σέρβιρε» τέσσερα στον Σέτκους και ανάγκασε τη Μόσχα σε… υπόκλιση υπό τον ύμνο του Europa. Αυτός, ο μη βασικός, του προ εξαετίας, μόλις, «αδέσποτου» ποδόσφαιρου.
Το lifestory του Ροτζέριο Κονσεϊσάο ντο Ροζάριο ή απλά «Τουράμ», κρύβει μπόλικα «μικρά» με ενδιαφέρον. Πρόσωπα, στιγμές, ομάδες, τόποι, αριθμοί, μικρές, άγνωστες ιστορίες ζήσης και καριέρας. Το «αλφαβητάρι» του freshentry των Φαιάκων, με την υπογραφή της Corfusports…
Α, όπως ΑΤΛΕΤΙΚΟ. Ατλέτικο Παραναένσε. Από εκεί άρχισαν, oυσιαστικά, όλα, το 2011, αν κι έπαιξε μόνο στην U-23. Ιδρύθηκε το 1924 στην Κουριτίμπα. Πρωταθλήτρια Βραζιλίας το 2001, φιναλίστ του Λιμπερταδόρες του ’05. Με αρχή ένα διετές, κράτησε τα δικαιώματά του ως το 2015.
Β, όπως ΒΑΣΙΚΟΣ. Στην α’ ομάδα της Παραναένσε δεν έπαιξε ποτέ. Στη Νόβο Αμβούργο, βασικός στις 2 απ’ τις 5 συμμετοχές του. Στην Σαπεκοένσε, ξανά στις 2 απ’ τις 8. Στην Μπαϊα, 3 συμμετοχές σύνολο. Και στον Απόλλωνα, αποκτήθηκε ως τρίτη επιλογή. Πλην Άρη, ποτέ δεν είχε τη… φανέλα σπίτι του!
Γ, όπως ΓΚΑΜΠΟΑ. Ή Μπρούνο Κονσεϊσάο Ντο Ροσάριο. Ο μικρότερος αδελφός του (γεν. 1994), επίσης ποδοσφαιριστής. Όταν, Iανουάριο του ‘13, ο Ροτζέριο εντάχθηκε στη «μεγάλη» ομάδα της Μπαϊα, ο Μπρούνο έπαιζε ήδη στους Νέους του συλλόγου. Πλέον, στους «μεγάλους» της.
Δ, όπως ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Εδώ κι 1,5 έτος, ανήκουν στην Ατλέτικο Μόντε Αζούλ. Τη διαχείρισή τους κάνει η εταιρεία «ThinkBall & SportsConsulting»: Μπρούνο Πάιβα, Μαρσέλο Γκολντφαρμπ, Μαρσέλο Ρομπαλίνιο. Αυτός, ο τελευταίος, τον συνόδευσε κι Ελλάδα.
Ε, όπως ΕΥΡΩΠΗ. Εμπειρία καριέρας, η συμμετοχή του, με τον Απόλλωνα Λεμεσού, στους ομίλους του EuropaLeague το 2014-’15 (με Ζυρίχη, Βιγιαρεάλ, Γκλάντμπαχ). Συνολικά (2014-’15 και 2015-’16) μετρά (μαζί με τα προκριματικά) 10 παρουσίες στη διοργάνωση.
Ζ, όπως ΖΟΡΖΙΝΙΟ. Άλλοτε των Σάντος, Φλουμινένσε, διεθνής με τη «σελεσάο» (1990). Τεχνικός το ’12, της Παραναένσε Β’, όταν (’13), πήγε Μπαϊα, τον ζήτησε: «Δεν τον πρόλαβα στην Ατλέτικο, ήταν ήδη δανεικός. Αλλά άκουσα πολλά, μάθαινα νέα του. Δυνατός, γρήγορος…»
Η, όπως ΗΛΙΚΙΑ. Στα 19, το 2011. Η αρχή της «κανονικής» του καριέρας. Ως τότε, έπαιζε… αυτοσχέδια, στην Μπαϊα, δίχως «εκπαίδευση» σε οργανωμένο club. Ώσπου ένας παράγοντας τον κάλεσε στους «μικρούς» της PortoSCτου União (δίκτυο της πορτογαλικής Πόρτο ). Δοκιμαστικά και… Παραναένσε.
Θ, όπως ΘΕΣΗ. Σέντερ- φορ, «εννιάρι», αλλά παίξει, εξίσου καλά και δεξιά! Σύνηθες, αυτό, στην Κύπρο (με Παπουλή αριστερά και Γκιε Γκιε κορυφή – Απόλλων), καθώς, λόγω ταχύτητας, διασκελισμού κι… εκτοπίσματος του αρέσει να βγαίνει προς τα πλάγια και να συγκλίνει περιοχή.
Ι, όπως ΙΤΑΜΑΡ ΣΟΥΛΕ. Oπρώτος του προπονητής γενικώς, σε ομάδα (PortoUniao– αρχικά, βλέποντάς τον «ακατέργαστο», ήταν να τον απορρίψει, αλλά με δύο γκολ σ’ ένα φιλικό άλλαξε γνώμη), αλλά και ο πρώτος του σε α’ ομάδα: Νόβο Αμβούργο (SerieC). Συνέπεσαν και στην Σαποκοένσε.
Κ, όπως ΚΑΪΡΟΥ. Η γενέτειρά του, 16.000 κάτοικοι, στην ανατολική ακτογραμμή (προς Ν. Ατλαντικό). Επαρχία της Μπαϊα, μεταφράζεται ως «σπίτι του ηλίου». Άλλοτε γη των Ινδιάνων Aimores, πρωτο-οργανώθηκε, ως κοινότητα, το μακρινό 1608.
Λ, όπως ΛΙΕΝΤΣΟΝ. Ο πιο γνωστός, ποδοσφαιρικά, συγχωριανός του (Καϊρού)! Ο παλαίμαχος φορ των Κορίνθιανς, Φλαμένγκο, Πόρτο και, κυρίως, Σπόρτινγκ (116 γκολ σε 214 ματς), που πήρε, το ’09, την πορτογαλική υπηκοότητα, παίζοντας (2009-’10) 15 φορές (4 γκολ) με την εθνική ομάδα των Ιβήρων.
Μ, όπως ΜΟΣΧΑ. Εκεί, στις 28 Αυγούστου ’14, σημείωσε «το γκολ της ζωής μου, το καλύτερο της καριέρας μου». Το επικό Λοκομοτίβ- Απόλλων Λεμεσού 1-4 (και… είσοδος στους ομίλους του Europa), με καταπληκτικό δεξί «τούβλο» έξω από την περιοχή. Το 0-3, στο 78’…
Ν, όπως ΝΤΕΡΜΠΙ. Απόλλων- Ανόρθωση, τον Οκτώβριο (18/10). Δεν άρχισε ποτέ, λόγω επεισοδίων, μετά από είσοδο – «πέσιμο» οπαδών της Ανόρθωσης στους Απολλωνιστές και γενικευμένο νταβαντούρι! Του χρεώθηκε ότι συμμετείχε κι «έφαγε» έξι αγωνιστικές αποκλεισμό, μαζί με Παπουλή, Μερκή!
Ξ, όπως ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ. Στιγμή καριέρας, η κατάκτηση του περσινού (2016) Κυπέλλου Κύπρου, με τον Απόλλωνα: 2-1 την Ομόνοια στον τελικό (18/5), με τον ίδιο να μένει στον πάγκο. Η μοναδική, ως τώρα, κούπα του. Το 2012, πάντως, πανηγύρισε, με τη Σαποκοένσε, την άνοδο στη βραζιλιάνικη, SerieB.
Ο, όπως ΟΓΔΟΝΤΑ. Το πρώτο (και μοναδικό!) επαγγελματικό του γκολ στη Βραζιλία, στις 8/7/2012, με τη φανέλα της Σαποκοένεσε (SerieC). Η νίκη, 3-2, επί της Βίλα Νόβα, στην Arena Condá (αλλαγή, στο 14’, αντί του Λε, που έσπασε τη μύτη του). Ήταν το νικητήριο, στο 80’.
Π, όπως ΠΟΛΗ. Ποδοσφαιρικά, η Λεμεσός – η νοτιότερη της Ευρώπης. Μία χρονιά – «φτιάξιμο» στον Άρη (2013-’14), δύο στον Απόλλωνα (2014-’16), όλη η, πλην Βραζιλίας, καριέρα του, εκεί. Τον Γενάρη, που «έπαιξε» φημολογία και για ΑΕ Λεμεσού, τα κυπριακά Media μίλησαν για… λεμεσιανή «τρίλιζα»!
Ρ, όπως «ΡΟ». Τα περίφημη «τρία Ρο» της «Σελασάο» (Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο). Όταν κατέκτησαν, το 2002, το Μουντιάλ στην Άπω Ανατολή, ο Τουράμ ήταν στα 11. Απ’ τις πρώτες (πολύ) δυνατές στιγμές του, ως φίλαθλος. Λογικό, άπαντες παιδικά ινδάλματά του.
Σ, όπως ΣΕΤΚΟΥΣ. Καλύτερη σεζόν καριέρας, το 2013-’14, με τον Άρη Λεμεσού (επί του Ολλανδού, Ρον Καάνεν): 31 ματς, 15 γκολ. Τα τέσσερα, στο 4-3 επί της Νέας Σαλαμίνας, στις 23/4/14, σ’ ένα «οργιώδες» απόγευμα, με… θύμα τον τέως «δικό μας», Ερνέστας Σέτκους! Τότε, της Σαλαμίνας…
Τ, όπως ΤΟΥΡΑΜ. Απ’ τον… Λιλιάν Τουράμ. «Νονός», ένας κουρέας! Μουντιάλ ’98, Γαλλία, ο Ροτζέριο στα 7. Κουρεύεται με τρόπο, που, όταν οι δικοί του είδαν τον (τότε) Γάλλο διεθνή στην TV, αναφώνησαν: «Ίδιοι!» Και του «κόλλησε». «Μ’ άρεσε. Κι έκτοτε, παρακολουθούσα στενά την καριέρα του…»
Υ, όπως ΥΔΡΟΧΟΟΣ. «Ευχαριστώ πολύ, αλλά είμαι… φύσει ντροπαλός!» Η απάντησή του στις δημοσιογραφικές «προσκλήσεις» για μια δήλωση, μετά το deal. Ελάχιστες (και) στην Κύπρο οι δημόσιες τοποθετήσεις του. Υδροχόος, σήμα κατατεθέν του το χαμόγελο, ευγενής, μα και «κλειστός».
Φ, όπως ΦΙΛΙΑ. Τη θεωρεί ιερή, όπως και την οικογένεια. Στην Κύπρο, εξ αυτών που «έδεσε», ήταν ο συμπαίκτης του (2014-’15) στον Απόλλωνα, Πορτογάλος, Ζοάο Πάολο Αντράντε (με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία – φωτό). Ως μεγαλύτερος (σήμερα, 35) τον είχε υπό… την προστασία του. «Ο γιος μας…»!
Χ, όπως ΧΟΜΠΙ. Απ’ τα «καλά» του, η μουσική. Fankpop, hip–hop, RnB, dance, ιδίως από Λατινοαμερικάνους (με… αύρα φαβέλας) ή Άφρο καλλιτέχνες (Sutflute, Ludmila, Igor Kannario, Chris Brown – φωτό). Προς τα εκεί κινείται. Εμφανές και στις στιλιστικές του επιλογές.
Ψ, όπως (Ο)ΨΙΟΝ: Υπέγραψε, την Παρασκευή, συμβόλαιο ενός έτους, με δανεισμό (απ’ την Μόντε Αζούλ), με οψιόν ανανέωσης «σε περίπτωση που ικανοποιήσει». Το ύψος της; Κατά πληροφορίες; 400.000 ευρώ! Κοντά στις (περίπου) 500.000 λίρες, που εκτιμάται η αξία του στην πιάτσα.
Ω, όπως ΩΡΑΙΑ. Μια ωραία σύμπτωση: Το Σάββατο ανακοινώθηκε απ’ τον Παναιτωλικό ο τ. συμπαίκτης του (και καλός του φίλος), Φάρλεϊ Ρόσα (ίδια εταιρεία management). Το Νοέμβρη, οι δύο Βραζιλιάνοι εκπροσώπησαν τον Απόλλωνα σε εκδήλωση της μπουτίκ, για τους φίλους της ομάδας. Απ’ τις σπάνιες δημόσιες «εικόνες» του Τουράμ.