Η πρόταση για σούπερ πτώση κατανομής των τηλεοπτικών βάσει του στοιχείου της «εμπορικότητας» ομάδων στο μόλις 13%, «χαλάει» τους «μεγάλους» και «φτιάχνει» τις μικρότερες ομάδες της Λίγκας!
Photo: Stamatis Katapodis
Το προσχέδιο – μελέτη που δόθηκε προς εξέταση απ’ τις ΠΑΕ για τη δημιουργία μιας ελκυστικότερης S.L., στο σημερινό (Παρασκευή, 27/1) ΔΣ της Λίγκας, πέρα απ’ το αγωνιστικό κομμάτι (αριθμός ομάδων, διαδικασία ανάδειξης Πρωταθλητή, υποβιβασμού- παραμονής, ευρωπαϊκής εξόδου), που αναλύεται σε άλλο ρεπορτάζ, περιλαμβάνει και το κομμάτι το «εμπορικό- οικονομικό». Όσον αφορά στη διανομή των τηλεοπτικών μερισμάτων.
Εκεί, λοιπόν, η κατατεθείσα πρόταση βγάζει ένα γενικό συμπέρασμα: απώλειες για τους «μεγάλους», πιο… ευοίωνα τα πράγματα για τους «μικρομεσαίους»! Κι αυτό, καθώς προτείνεται (πρώτα και κυρίως) η πτώση του στοιχείου της «εμπορικότητας» στην κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά (σήμερα η Κέρκυρα βρίσκεται στις κάτω θέσεις της σχετικής αξιολόγησης), απ’ το σημερινό 50% σε μόλις 13%. Με ταυτόχρονη ενίσχυση των κατηγοριών της «ισομέρειας» (από 25% σε 40%) και της «ανταγωνιστικότητας» (από 25% σε 30%). Ενώ επιπλέον, προβλέπεται και η bonusδιανομή στις ομάδες ενός 17% ανάλογα με το εάν θα «πιάσουν» ορισμένους επιπλέον στόχους (αναλύονται παρακάτω).
Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει τα εξής:
▌Παράμετρος 1: Ισομέρεια
Καθορισμός ενός ελάχιστου ποσού που θα παίρνει κάθε ΠΑΕ, απλά συμμετέχοντας στο Πρωτάθλημα. Αυτή η ισομέρεια θεωρείται ότι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΠΑΕ, δίχως να μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να αυξηθεί το ποσοστό από 25% σε 40%, ποσοστό που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μ.ό.
▌Παράμετρος 2: Αγωνιστική Επίδοση
Εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κίνητρο για όλες τις ομάδες σε όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος (σχετίζεται η πρόταση των εταιρειών PwC και Deloitte, για σύνδεση των βαθμών, με την οικονομική απολαβή των ομάδων). Προτείνεται να ενισχυθεί το κριτήριο της αγωνιστικής επίδοσης και να αυξηθεί το ποσοστό από 25% σε 30% (όσο σε Ιταλία, Γαλλία, κοντά σ’ αυτό της Γερμανίας).
Εξάλλου, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των αδιάφορων ομάδων στο Β’ γύρο του Πρωταθλήματος θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας διαφορετικός δείκτης βαρύτητας αγωνιστικής επίδοσης για τον Α’ γύρο και άλλος για το Β’ γύρο. Π.χ. θα μπορούσε το 10-13% να μοιράζεται σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στον Α’ γύρο και το υπόλοιπο 17-20% να μοιράζεται σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στον Β’ γύρο.
▌Παράμετρος 3: Εμπορικότητα
Επαναξιολόγηση. Το νυν μοντέλο, με το ποσοστό για το σύνολο των ομάδων να κυμαίνεται στο 4,52%, δεν προσφέρει τίποτα αφού δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων που κυμαίνονται σε αυτό το ποσοστό. Στις ομάδες που όντως διαφοροποιεί τα πράγματα είναι στις λεγόμενες «εμπορικές». Γενικά, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις κατά πόσο είναι δίκαιη η κατανομή με βάση την εμπορικότητα για όλες τις ομάδες.
Προτείνεται, λοιπόν, η μείωση του ποσοστού της εμπορικότητας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (13%) με την παράλληλη κατάργηση του ποσοστού εμπορικότητας για το σύνολο των ομάδων και την αναλογική εφαρμογή του μόνο στις τέσσερις κατά γενική ομολογία εμπορικές ομάδες (Α.Ε.Κ., ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, Π.Α.Ο.Κ.). Τα ποσοστά των ομάδων επί του συνολικού ποσού θα μπορούσαν να κυμανθούν στα ακόλουθα επίπεδα:
Α.Ε.Κ. 3%
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4%
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3%
Π.Α.Ο.Κ. 3%
▌Παράμετρος 3: Λοιπά Κριτήρια
Για το υπόλοιπο προς διανομή προϊόν, προτείνεται η πριμοδότηση στόχων. Το ποσοστό της πριμοδότησης για τις ομάδες θα μπορούσε να κυμαίνεται στο 17%, ενώ, ενδεικτικά, η πριμοδότηση στόχων θα αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες:
• Η Πρωταθλήτρια Π.Α.Ε.
• Η Π.Α.Ε. που θα καταλάβει την υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα εκτός από Α.Ε.Κ., Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, και Π.Α.Ο.Κ.
• Η Π.Α.Ε. που θα έχει την καλύτερη επίθεση στο τέλος του Πρωταθλήματος εκτός από Α.Ε.Κ., Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, και Π.Α.Ο.Κ.
• Οι Π.Α.Ε. που έχουν σταθερή παρουσία στη Super League με διαφορετική αναλογία για την τελευταία δεκαετία, πενταετία και τριετία
• Η Π.Α.Ε. που στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα έχει τους περισσότερους Έλληνες με περισσότερες από 15 συμμετοχές
• Η Π.Α.Ε. που στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα έχει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν εκπαιδευτεί στη ίδια ΠΑΕ (γηγενής) με περισσότερες από 7 συμμετοχές