Ο, εκ των τεχνικών της ομάδας Νέων της Κέρκυρας που έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος της Football League, Κώστας Χριστοφοράκης, μιλά στην CorfuPress για την πρωτόγνωρη φετινή επιτυχία των “μικρών” των Φαιάκων, που έκαναν τη δική τους υπέρβαση.
EΡ.:H φετινή ήταν η πιο εντυπωσιακή από ομάδα υποδομών της Κέρκυρας. Πως προέκυψε αυτή η κούρσα μέχρι τη δεύτερη θέση;
ΑΠ.:Πρόκειται για μια ομάδα που προετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχουν παιδιά από τότε τα οποία αποτελούν τον βασικό κορμό της. Χρόνο με τον χρόνο έγιναν προσθήκες παιδιών που κυρίως προέρχονταν από τις μικρότερες ηλικίες των υποδομών. Υπήρχε μια καλή βάση, την οποία καταφέραμε και διατηρήσαμε παρά τον υποβιβασμό της πρώτης ομάδας στην Football League. Είναι μια ομάδα που έχει αρκετή ποιότητα και είναι πλήρης σε κάθε θέση. Επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των ποδοσφαιριστών που είχαμε στην διάθεση μας ήταν η γρήγορη προσαρμοστικότητα που είχαν στις συνθήκες του παιχνιδιού, σε καλό αγωνιστικό χώρο, σε κακό αγωνιστικό χώρο με λάσπη ή αρκετό νερό, και αυτό βοήθησε ώστε η απόδοσή μας να είναι σταθερά καλή. Ένα άλλο στοιχείο της καλής πορείας είναι πως παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα δεν υπήρχε ροή αγώνων, η προετοιμασία διήρκησε τρεις μήνες γιατί δεν γνωρίζαμε πότε θα ξεκινήσει η σεζόν, ενδιάμεσα υπήρχαν διακοπές μεταξύ των παιχνιδιών 15 ημερών ή και ενός μηνός ακόμα καθώς και ότι το πρωτάθλημα 15 αγωνιστικών είχε διάρκεια έξι μηνών, η απόδοση μας ήταν σταθερά καλή. Εξάλλου, η ομάδα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε μόλις μόνο μια ήττα.
ΕΡ.:Τελικά, η χρονιά έκλεισε με χαμόγελο ή με μια γλυκόπικρη γεύση λόγω της απώλειας του τίτλου;
AΠ.:Όταν παίζεις τελικό, σίγουρα παίζεις για να κερδίσεις και σου μένει γλυκόπικρη γεύση, όταν χάνεις το κύπελλο. Όμως, στα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν όλη την χρονιά για να φτάσουν στον τελικό και τα οποία πέτυχαν πράγματα για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας καθώς και με την προοπτική που ανοίγεται να επανδρωθεί η ομάδα με αξιόλογα παιδιά που μπορούν να την βοηθήσουν στο μέλλον και να στηριχθεί σε αυτά, κλείνει η χρονιά και το χαμόγελο φτάνει στα… αυτιά.
EΡ.:O εκπρόσωπος της Football League σας έδωσε συγχαρητήρια ευχόμενος στα παιδιά της ομάδας να παίξουν κι άλλους τελικούς. Αλήθεια ποιες είναι οι δυνατότητες αυτών των παιδιών στο επαγγελματικό, πια, ποδόσφαιρο;
ΑΠ.:Πραγματικά η απόδοση της ομάδας μας ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο ήταν υψηλού επιπέδου αλλά γενικότερα το επίπεδο των δύο φιναλίστ ήταν υψηλό και γέμισε με προσδοκίες όλους μας για το τι μπορεί να πετύχει η ομάδα στο μέλλον. Για αυτό και έκανε αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Football League ο οποίος είπε επίσης “μακάρι κάθε εβδομάδα να βλέπαμε τέτοια παιχνίδια”. Από εμάς έχουν λάβει την εκπαίδευση που απαιτείται για να μπορέσουν να σταθούν στην πρώτη ομάδα και κατά συνέπεια να ακολουθήσουν την επαγγελματική τους καριέρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, για τις δυνατότητες των παιδιών στις εργομετρικές εξετάσεις που έγιναν στην αρχή της περιόδου στους πρώτους 5 οι τρεις ήταν παιδιά που πρέρχονταν από την Κ19.
EΡ.:Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην ομάδα, που μπορούν άμεσα να αγωνιστούν σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο;
ΑΠ.:Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να πάρουν την ευκαιρία, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μπορούν να το κάνουν άμεσα αυτό, υπάρχουν μεταβλητές όπως η προσαρμογή και η μεταφορά των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων από ένα κατώτερο σε ένα ανώτερο επίπεδο που έχουν σημαντική επίδραση στην εκτίμηση της άμεσης ανταπόκρισης σε υψηλό επίπεδο.
EΡ.:Στην αρχή της σεζόν, πιστεύατε πως αυτή η ομάδα θα έφτανε μέχρι τον τελικό;
ΑΠ.:Στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε η προσδοκία ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό. Εξάλλου, οι εμπειρίες και οι παραστάσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια από το πρωτάθλημα της Super League μας βοήθησε να έχουμε μια καλή ομάδα η οποία σε ένα άγνωστο πρωτάθλημα, βέβαια, ήθελε να κερδίσει ότι καλύτερο μπορούσε. Βέβαια με την πορεία που είχαμε από την αρχή στο πρωτάθλημα, παιχνίδι με παιχνίδι αρχίσαμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να βλέπουμε μακρύτερα μέχρι την πρόκριση στην τετράδα και τον τελικό…
EΡ.:To επίπεδο του πρωταθλήματος Νέων της Football League έχει μεγάλες διαφορές με το αντίστοιχο της Super League;
AΠ.:Σίγουρα ναι και αυτό ήταν ένα πλεονέκτημα για εμάς. Το επίπεδο ήταν χαμηλότερο και αυτό το δείχνει η διοργάνωση του πρωταθλήματος που είναι χωρισμένη σε δύο ομίλους για οικονομικούς κυρίως λόγους. Πολλές αναβολές παιχνιδιών και μικρός αριθμός αγώνων, μόλις 14. Βέβαια το αγωνιστικό επίπεδο κάποιων ομάδων στον ομίλό μας ήταν αρκετά υψηλό και ανταγωνιστικό όπως του Ηρακλή, της Δόξας, της Καλαμαριάς και του Βόλου και θα μπορούσε να συγκριθεί με μεσαίες ομάδες της Super League. Όμως ο μικρός αριθμός αυτών των ομάδων και ο τρόπος που διοργανώνεται το πρωτάθλημα διευρύνουν παρά μειώνουν τις διαφορές μεταξύ Super League και Football League.
EΡ.:Ένα σχόλιο και για την πορεία της μεγάλης ομάδας…
ΑΠ.:H μεγάλη ομάδα ξεκίνησε με στόχο την άνοδο στην Super League αλλά μετά τον Φεβρουάριο ξέφυγε από τον στόχο της. Το τι συνέβη και απέτυχε δεν μπορώ να σας πω κάτι. Αυτό το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι. Εγώ βρέθηκα στην πρώτη ομάδα ως βοηθός προπονητή, όταν ανέλαβε την ομάδα ο Θέος. Μου ζητήθηκε να συνδράμω στην προσπάθεια της ομάδας για τέσσερις αγωνιστικές στο τέλος όπου καταφέραμε και κερδίσαμε 9 βαθμούς και να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας.
EΡ.:Τέλος, προσωπικοί στόχοι;
ΑΠ.:Σίγουρα με ενδιαφέρει να δουλειά σε υψηλό επίπεδο, η πρόοδος και η εκπαίδευση ώστε να βελτιώνω της κατάρτιση μου στο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας θα φτάσει μέχρι εκεί που αξίζει…