Επιστολή στην ΕOE απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚINAΛ Δημήτρης Μπιάγκης καθώς στον σχεδιασμό της Επιτροπής για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Τόκιο 2020 δεν προβλέπεται να ταξιδέψει στο νησί της Κέρκυρας.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής:
Στην επιστολή του ο Βουλευτής καταθέτει την έκπληξη αλλά και τη δυσφορία του καθώς η Κέρκυρα, ένας τόπος με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, διατηρεί ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι κάθε άλλης περιοχής της χώρας μας να διεκδικεί με σύγχρονα επιχειρήματα το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την γεωγραφική της περιφέρεια. Μεταξύ άλλων, ο Βουλετής στέκεται στο γεγονός ότι η Κέρκυρα αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα που μελοποίησε τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, στην παρουσία της Φιλαρμονικής Εταιρείας του παλαιότερου μουσικοεκπαιδευτικού οργανισμού της Ελλάδα (έτος ίδρυσης 1840) που ήταν η πρώτη που παιάνισε τον Ολυμπιακό Ύμνο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 αλλά και στην από αρχαιοτάτων χρόνων παράδοση που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς το νησί των Φαιάκων αποτελούσε κι συνεχίζει να αποτελεί την πατρίδα πολλών Ολυμπιονικών σε πολλά αθλήματα, αναφέροντας χαρακτηρστικά τις τεράστιες επιτυχίες τόσο της Μαρίας Γεωργάτου όσο και του Σπύρου Γιαννιώτη. Στα πλαίσια αυτά, ο βουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει τη διαδρομή, εντάσσοντας στον σχεδιασμό σας και το νησί της Κέρκυρας, τιμώντας τον τόπο που σύμφωνα με την ιστορία ξέρει να γεννά και να θρέφει Ολυμπιονίκες, αλλά και την πατρίδα του ίδιου του Ολυμπιακού Ύμνου.
Η επιστολή Μπιάγκη
Με μεγάλη έκπληξη και αρκετή δυσφορία διαπιστώσαμε πως στον σχεδιασμό της Επιτροπής σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Τόκιο 2020 και θα διαρκέσει 8 μέρες, από τις 12 μέχρι τις 19 Μαρτίου η φλόγα δεν προβλέπεται να ταξιδέψει στο νησί της Κέρκυρας. Η διαδρομή που έχει σχεδιαστεί από την Επιτροπή σας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, διαβαίνοντας από σημεία με αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία, καθώς και στην Κρήτη με τελικό προορισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου και θα παραδοθεί στην αντιπροσωπεία του Τokyo 2020 στις 19 Μαρτίου.
Η Κέρκυρα, ένας τόπος με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, διατηρεί ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι κάθε άλλης περιοχής της χώρας μας να διεκδικεί με ιστορικά και σύγχρονα επιχειρήματα το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την γεωγραφική της περιφέρεια.
Η Κέρκυρα αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα που μελοποίησε τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς έναν χρόνο πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Από την Oλυμπιάδα του Τόκιο, το 1952, ο ύμνος αυτός καθιερώθηκε ως ο επίσημος ύμνος των Αγώνων και ακούγεται στην ελληνική γλώσσα σε κάθε Oλυμπιάδα. Επίσης, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλιά Φιλαρμονική»), ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (έτος ίδρυσης 1840) ήταν η πρώτη που παιάνισε τον Ολυμπιακό Ύμνο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 αλλά και η πρώτη που απέδωσε τον Εθνικό μας Ύμνο το 1864.
Παράλληλα, η Κέρκυρα διατηρεί από αρχαιοτάτων χρόνων παράδοση που δεν μπορεί να παραβλεφθεί καθώς αποτελούσε κι συνεχίζει να αποτελεί την πατρίδα πολλών Ολυμπιονικών σε πολλά αθλήματα όπως ο Αρχίλοχος (6ος αιώνας π.Χ.) που στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 59ους αγώνες (544 π.Χ.), ο Φίλων (6ος/ 5ος αι π.Χ) που στέφθηκε ολυμπιονίκης δύο φορές στην πυγμαχία κατά τους 70ους αγώνες (500 π.Χ.) και 71ους αγώνες (496 π.Χ.), ο Αγάθαρχος, που στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 61ους αγώνες της αρχαιότητας, ο Θερσίλοχος ( 4ος αι. π.Χ) όταν νίκησε σε νεανική ηλικία στους 102ους Ολυμπιακούς αγώνες ( 372 π.Χ), αλλά και ο δρομέας Παρμενίσκος, ο οποίος υπήρξε νικητής στο στάδιο στους 171ους Αγώνες ( 96 π.Χ) και επανέλαβε τη νίκη του στο ίδιο αγώνισμα στους 173ους (88 π.Χ).
Αλλά και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες η Κέρκυρα έχει συνδέσει το όνομά της με τις τεράστιες επιτυχίες τόσο της Μαρίας Γεωργάτου (βρέθηκε στο σκαλί του τρίτου βάθρου χάρη στην Εθνική Ομάδα Ρυθμική Γυμναστικής του Ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίνδεϊ 2000) όσο και του Σπύρου Γιαννιώτη (ασημένιος ολυμπιονίκης στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016).
Στα πλαίσια αυτά, θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε τη διαδρομή που έχετε σχεδιάσει, εντάσσοντας στον σχεδιασμό σας και το νησί της Κέρκυρας, τιμώντας τον τόπο που σύμφωνα με την ιστορία ξέρει να γεννά και να θρέφει Ολυμπιονίκες, αλλά και την πατρίδα του ίδιου του Ολυμπιακού Ύμνου.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας