Ο Κερκυραίος πρώην διεθνής ρέφερι υπήρξε ο τελευταίος των σπουδαίων διαιτητών στη χώρα, αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει… έλλειψη σε δυνατές σφυρίχτρες στην Ελλάδα.
Μπορεί ο Τάσος Κάκος να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια (2014), όμως, το κενό του στην ελληνική διαιτησία έχει αποδειχτεί δυσαναπλήρωτο στο πέρασμα του χρόνου. Ένα κενό που πλέον το ελληνικό football προσπαθεί να το καλύψει φέρνοντας ξένους διαιτητές σε όλα τα ντέρμπι, αφού, δυστυχώς, οι Έλληνες ρέφερι έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους αρμοδίους του ποδοσφαίρου μας.
Καθώς, δεν υπάρχει πια στην ελληνική διαιτησία ο “ρέφερι των ειδικών αποστολών”, ο “κοινής αποδοχής”, αυτός που ακόμη κι αν έκανε λάθη όλοι παραδέχονταν ότι ήταν ανθρώπινα και επ’ ουδενί εσκεμμένα. Καθώς, δεν υπάρχει πλέον ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων διαιτητών, ο Τάσος Κάκος.
Ρεκόρ και διακρίσεις
Δεν είναι λίγα τα ρεκόρ που έσπασε στην διαιτητική του πορεία ο Κερκυραίος πρώην διαιτητής αναδεικνύοντάς τον σε έναν από τις σπουδαιότερους ever της χώρας. Ας δούμε όμως, μερικές από τις σπουδαίες στιγμές και ρεκόρ του Τ. Κάκου:
-Κατάφερε σε χρόνο-ρεκόρ να φτάσει από τα τοπικά της Κέρκυρας στη Super League. Αφού, βρέθηκε στα μεγάλα σαλόνια μέσα σε εφτά μόλις χρόνια. Όταν ο συνήθης μέσος όρος είναι στα 12 χρόνια. Άθλος, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Κάκος προερχόταν από μια μικρή επαρχιακή Ένωση.
Μάλιστα, είχε τέσσερις ανόδους σε τέσσερα χρόνια, από τα τοπικά στη Super League (2000-2004) . -Ήταν μονίμως ο κορυφαίος στα αγωνιστικά τεστ που έδινε είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ, αφού “έτρεξε” 3.600 μέτρα σε 12 λεπτά, ενώ το όριο απόστασης που έπρεπε να διανύσει ήταν 2.700.
-Έσπασε το ρεκόρ με τους περισσότερους αγώνες στη Super League, συνολικά 141, ενώ έχει διευθύνει και το μεγαλύτερο αριθμό ντέρμπι στην κορυφαία κατηγορία (40+).
-Διεύθυνε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, όντας διαιτητής κοινής αποδοχής. Οι τρεις, μάλιστα, συνεχόμενοι (ρεκόρ!) μεταξύ των οποίων και ο επικός τελικός Ολυμπιακός-ΑΕΚ του 2009 (που χαρακτηρίστηκε το καλύτερο παιχνίδι που έγινε ποτέ στη χώρα μας), ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας έληξε 3-3, η παράταση 4-4 και στα πέναλτι κατέκτησαν τον τίτλο οι Ερυθρόλευκοι με… 19-18!
-Έχει διευθύνει έξι τελικούς play off της Super League (για μια θέση στο Champions League). Δηλαδή όλους όσους έγιναν ώσπου σταμάτησε.
-Όντας στην First Class των διαιτητών UEFA-FIFA σφύριξε 74 αγώνες μεταξύ των οποίων και δύο φορές την Εθνική ομάδα της Γερμανίας.
-Έχει το ρεκόρ σε αγώνες της UEFA ως ο ρέφερι που έδωσε τα λιγότερα φάουλ σε ένα αγώνα.
-Συμμετείχε ως διαιτητής στο ιστορικό πρώτο ευρωπαϊκό ματς με έξι Έλληνες διαιτητές. Ήταν το 2011, στον αγώνα Σπάρτα Πράγας-Παλέρμο.
-Αναδείχτηκε καλύτερος Έλληνας διαιτητής από την αγγλική εταιρεία Prozone για λογαριασμό της Super League.
-Είναι ο εκλεκτός της πρωταθλήτριας ομάδας του Euro 2004, αφού οι Legends τον καλούν να σφυρίζει τα φιλικά που παίζουν.
-Και τέλος! Η πιο μεγάλη του επιτυχία, ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας διαιτητής που έχει 6 συνεχόμενες βραβεύσεις (μέχρι που σταμάτησε τη διαιτησία) ως ο Καλύτερος ρέφερι από τους ίδιους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Όπως λέει και ο ίδιος, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο παράσημό του.
“Aς μοιάσουν στον Κάκο”
Σημαντικής αξίας είναι και οι δηλώσεις δύο άλλοτε προέδρων της ΕΠΟ στον πρώην διεθνή ρέφερι. Του Γιώργου Σαρρή και του Σοφοκλή Πιλάβιου. Ο πρώτος έδωσε συγχαρητήρια στον Τάσο Κάκο, μετά την απόφαση του (πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα) να διακόψει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (το 2012) στο 82’ κι ενώ οι Ερυθρόλευκοι προηγούνταν με 1-0. Καθώς, τότε υπήρξε είσοδος πολλών φιλάθλων των Πρασίνων στο γήπεδο με τον Σαρρή να λέει ότι αν δεν έπαιρνε αυτή την απόφαση πιθανότατα να είχαμε θύματα.
Από την άλλη, ο Σοφοκλής Πιλάβιος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα προβλήματα που υπήρχαν με τα λάθη των διαιτητών εκείνης της περιόδου, είχε δηλώσει “γιατί ο Κάκος δεν είναι καθαρός και ικανός; Να μοιάσουν οι διαιτητές στον Κάκο”.
Επίσης, σημαντικές δηλώσεις έχουν κάνουν και δύο σπουδαίους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Με τον Κατσουράνη να τονίζει το 2011 ότι “ο Κάκος είναι ο μόνος που σφυρίζει ότι βλέπει”, ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (όντας παίκτης του ΠΑΟ) είχε πει πως “μόνο με τον Κάκο δεν φοβάμαι όταν παίζουμε στο Καραϊσκάκη”
[su_custom_gallery source=”media: 38676,38675,38674,38673,38672″ link=”lightbox” width=”200″ height=”180″]
Φινάλε στο pick της καριέρας του!
Από κει και πέρα, μια σημαντική απόφαση του Κάκου υπήρξε και αυτή να σταματήσει τη διαιτησία στο pick της καριέρας του, μετά από ένα κορυφαίο παιχνίδι. Αυτό του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας του 2014 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό που βρήκε νικητές τους Πράσινους με 4-1. Εννοείται, πως και σε αυτό το ματς ήταν διαιτητής κοινής αποδοχής από τους δύο αντιπάλους, ενώ η διαιτησία του ήταν υποδειγματική.
Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί και κάτι ακόμη… Ότι εν αντιθέσει με πολλούς διαιτητές, το όνομά του δεν ακούστηκε σε κανένα από τα σκάνδαλα που “έσκασαν”, παρότι ως κορυφαίος διαιτητής βρέθηκε (αναγκαστικά) ανάμεσα σε οικονομικούς κολοσσούς με τεράστια συμφέροντα.
Πλέον, ο Κάκος συνεργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον τηλεοπτικό σταθμό Open και συμμετέχει στην αθλητική εκπομπή Total Football στην οποία αναλύει κάθε αγωνιστική τις διαιτητικές αποφάσεις.
Η κερκυραϊκή διαιτησία…
Η ταχεία εξέλιξη του Τάσου Κάκου σε κορυφαίο Έλληνα διαιτητή έφερε αρκετά παιδιά στην κερκυραϊκή διαιτησία. Άνοιξε δρόμο… Και μάλιστα σε κάποια φάση, στους πίνακες των διαιτητών των εθνικών κατηγοριών υπήρχαν περίπου 20 αξιολογημένοι Κερκυραίοι.
Ωστόσο, σταδιακά η παρουσία των Φαιάκων διαιτητών και βοηθών συρρικνώθηκε στους πίνακες των εθνικών κατηγοριών με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αξιολογημένων να είναι μονοψήφιος, ενώ πλέον υπάρχει μόνο ένας ρέφερι (Γιούργας) στη Γ’ εθνική. Περίοδος ακμής και παρακμής. Με την ελπίδα, βέβαια, τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να επανακάμψει και να εμφανιστούν κι άλλοι διαιτητές που θα λάμψουν στις μεγάλες κατηγορίες.