Ο άλλοτε μεγάλος γκολτζής των κερκυραϊκών γηπέδων και νυν τεχνικός της νεοσύστατης U15 της ΠΑΕ, Τάσος Μοναστηριώτης μιλά στην CorfuPress για το νέο προπονητικό του εγχείρημα.
Για τους παλιότερους, ο Τάσος Μοναστηριώτης αποτέλεσε ένα από τους σημαντικότερους επιθετικούς των κερκυραϊκών γηπέδων, καθώς, στην πολύχρονη καριέρα του αναδείχτηκε πολλές φορές πρώτος σκόρερ των τοπικών κατηγοριών, ενώ, συνολικά, έχει «ματώσει» τα αντίπαλα δίκτυα περισσότερες από 350 φορές στην ποδοσφαιρική του καριέρα.
Σήμερα, στα 39 του χρόνια αποτελεί το νέο τεχνικό της (νέας) U15 της Κέρκυρας, που ξεκίνησε την Κυριακή τις υποχρεώσεις της στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της Super League. Κι επ’ αφορμή, αυτής της νέας του ιδιότητας παραχώρησε στην CorfuPress μια μεγάλη συνέντευξη, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης.
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ.: Για… δεύτερη φορά ξεκινάς ως προπονητής στην U15 της Κέρκυρας, ωστόσο, φέτος, θα είναι η πρώτη φορά που θα “τρέξει” το εγχείρημα… Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε τελικά, τούτη τη σεζόν;
Απ.: Πιστεύω πως είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που την πιστώνεται η ΠΑΕ. Για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη, εντέλει, δε λειτούργησε εξαιτίας του υποβιβασμού της ομάδας. Η U15 δημιουργήθηκε κυρίως με ένα μακροχρόνιο πλάνο, ώστε, μελλοντικά, σε βάθος 2ετίας-3ετίας, να επανδρωθούν οι άλλες ομάδες υποδομών αλλά κι η ΠΑΕ.
Ερ.: Πρώτη χρονιά, λοιπόν, θα “τρέξει” η U15. Ποιος θα είναι ο φετινός της στόχος;
Απ.: O φετινός μας στόχος είναι να υπάρξει προσαρμογή και αγωνιστική πειθαρχεία, μέσα από σωστή δουλειά και επαγγελματική προπόνηση. Καθώς, ο λόγος της δημιουργίας της ομάδας, είπαμε, είναι σε βάθος χρόνου να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές.
Ερ.: Φέτος, η ΠΑΕ έκανε ένα κάλεσμα, ώστε να στελεχωθεί η φετινή U15… Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των παιδιών;
Απ.: Αναμφισβήτητα η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη. Ήρθαν συνολικά 38-40 παιδιά για να δοκιμαστούν, και ήταν μια πολύ θετική εμπειρία για αυτά. Eίναι ωραίο που αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από το νησί.
Ερ.: Τάσο, έχεις σημαντική εμπειρία, στο κομμάτι των υποδομών. Το επίπεδο της U15, από αυτά που έχεις δει ως τώρα, πως το κρίνεις;
Απ.: Λαμβάνοντας υπόψη, ότι μιλάμε για μια καινούρια ομάδα, κι αυτά τα παιδιά συμμετέχουν για πρώτη φορά ως U15, το επίπεδο είναι αρκετά ικανοποιητικό. Kαι σε αυτό που δίνουμε μεγάλη έμφαση, λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας από την δημιουργία της έως την έναρξη των υποχρεώσεων της, είναι η γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου και της κατάρτισης που πρέπει να έχουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές σε αυτή την ηλικία.
Ερ.: Το επιπλέον κέρδος που θα αποκομίσουν αυτά τα παιδιά της U15, σε σχέση με τ’ άλλα παιδιά της ηλικίας τους, ποιο θεωρείς πως θα είναι;
Απ.: Το κέρδος που θα αποκομίσουν είναι αναμφισβήτητα η εμπειρία που θα αποκτήσουν με τη συμμετοχή τους σε ένα πρωτάθλημα με ομάδες ιστορικές, σε επαγγελματικό επίπεδο, με μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αγωνιστική φιλοσοφία και η φιλοσοφία του σύγχρονου ποδοσφαιρου που έχει περάσει και στις υποδομές. Και είναι μια ηλικία που τα παιδιά μπαίνουν σε καινούριες προκλήσεις ώστε να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Ερ.: Τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής σε αυτή την ηλικία, ώστε να χαρακτηριστεί ταλέντο;
Απ.: Στη συγκεκριμένη ηλικία, το ταλέντο έχει ήδη ανιχνευτεί… Απλά δεν αφορά μόνο αγωνιστικά ή συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία. Είναι μια σύνθετη κατάσταση και τεχνικών και γνωστικών χαρισμάτων, και κυρίως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ευφυΐας και αγωνιστικής ταχύτητας.
Ερ.: Από τις μέχρι στιγμής προπονήσεις που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα, έχεις εντοπίσει κάποια παιδιά με αυτά τα στοιχεία;
Απ.: Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου, υπάρχει μια πλειάδα ποδοσφαιριστών που θα πλαισιώσει τις μεγαλύτερες ομάδες και των υποδομών, και με σωστή δουλειά και προσήλωση, θα μπορούμε να μιλάμε, προσεχώς, για Κερκυραίους ποδοσφαιριστές με επαγγελματική δυνατότητα.
Ερ.: Υπάρχουν περιοχές που χαρακτηρίζονται “ποδοσφαιρομάνες” και βγάζουν ασταμάτητα επαγγελματίες. Ποια η αιτία, που η Κέρκυρα, ως περιοχή, δεν αποτελεί μια από αυτές; Σε τι μειονεκτούμε;
Απ.: Το μειονέκτημα για τον Κερκυραίο ποδοσφαιριστή -και δεν είναι μόνο δική του ευθύνη- είναι πως θα πρέπει να βρει τις συνθήκες εκείνες από μικρή ηλικία, ώστε να μπει σε πρότυπη επαγγελματική προπόνηση, να κοπιάσει και να μη θεωρήσει ότι ξαφνικά έχει ολοκληρωθεί ως ποδοσφαιριστής, αρκούμενος να παίξει σε μια καλή ομάδα του τοπικού. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο απαιτεί δουλειά, επιμονή και κόπο.
Ερ.: Τελικά, τι θεωρείς ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά μικρών ηλικιών; Άλλοι λεν οι αλάνες, άλλοι οι ακαδημίες;
Απ.: Είναι γνώμη δική μου, αλλά και -γενικά, πλέον- των ειδικών του ποδοσφαίρου, πως η έλλειψη της αλάνας είναι η κύρια αιτία της έλλειψης ταλέντων, όσον αφορά την προσωπικότητα και τα γνωστικά χαρίσματα. Αυτό που εμείς πρέπει να περνάμε, είναι πως το ταλέντο και η ατομική ικανότητα πρέπει να μπαίνει σε τακτική σκοπιμότητα και σε τακτικές αγωνιστικές καταστάσεις. Είμαστε υπέρ, ως προπονητές, να αφήνουμε τους ποδοσφαιριστές να αναπτύσσουν το ταλέντο τους, πάντα όμως, με τακτικές σκοπιμότητες.
Ερ.: Εισαι νέος προπονητής. Μέχρι τώρα, έχεις ασχοληθεί στο κομμάτι των ακαδημιών. Πως σε φαντάζεσαι, στο κομμάτι της προπονητικής, μελλοντικά; Σε μια δεκαετία, ας πούμε;
Απ.: Σίγουρα το κομμάτι των ακαδημιών είναι, για μένα, πολύ φιλόδοξο πλάνο, θεωρώ, όμως, πως με σωστό δουλειά και προσεκτικά βήματα, θα μπορέσω να δουλέψω σε επαγγελματικές κατηγορίες ως πρώτος προπονητής.
Ερ.: Συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες Ακαδημιών, αλλά και την ΠΑΕ υπάρχει; Πχ, σε μεγάλα κλαμπ, τα τμήματα υποδομών δουλεύουν πάνω στο project της πρώτης ομάδας…
Απ.: Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η άρτια φροντίδα της ΠΑΕ για τις τρεις ομάδες των Υποδομών. Υπάρχει, επίσης, πολύ καλή συνεργασία μεταξύ και των τριών προπονητών των υποδομών. Και προσπαθούμε, λαμβάνοντας υπόψιν και τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου μας και της δυναμικότητας που έχουμε ως νησί, να δουλέψουμε σε επαγγελματικά πρότυπα και να βγάλουμε ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ανταποκρίνονται σε πολύπλευρες αγωνιστικές καταστάσεις. Σίγουρα, όμως, κι η ΠΑΕ θα πρέπει να φροντίζει, συνέχεια, ώστε να βελτιωνόμαστε και να έχουμε την επίβλεψη των ειδικών, για να ανεβαίνουν ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ερ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Απ.: Δε θα έλεγε πως είναι πρόβλημα μόνο δικό μας, αλλά γενικότερα όλου του νησιού, αυτό των εγκαταστάσεων και οι χώροι των προπονήσεων. Γίνονται προσπάθειες από την ΠΑΕ, όμως, πρέπει να δημιουργηθούν, γενικώς, εγκαταστάσεις και γήπεδα για τις υποδομές, ώστε να βοηθηθούν οι μικροί ποδοσφαιριστές.
Ερ.: Στο άσχημο σενάριο υποβιβασμού της Κέρκυρας, η U15 εξαφανίζεται… Τότε, τι γίνεται με τα παιδιά αυτής της ομάδας;
Απ.: Ευχή μας είναι να παραμείνει η ομάδα, ώστε να συνεχίσει τη δουλειά της η U15. Κατά τη διάρκεια, όμως, αυτής της χρονιάς, θέλων να πιστεύω πως θα βγούν παιδιά που θα μπορούν να διακριθούν, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Ερ.: Στην ΠΑΕ, γίνονται κάθε χρόνο, κάποια παιδιά επαγγελματίες, όμως, δεν παίρνουν συμμετοχές, παρά ελάχιστες… Τι φταίει;
Απ.: Σίγουρα θα πρέπει να δίνουμε τις ευκαιρίες σε παιδιά που είναι ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές και που θα δείχνουν ότι δεν εφησυχάζονται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είναι επαγγελματίες. Η ΠΑΕ φροντίζει κι έχει στόχο να παίρνουν χρόνο οι Κερκυραίοι.
Απλά, καμιά φορά, είναι και θέμα αγωνιστικής σκοπιμότητας, καθώς έχουμε μια ομάδα που παλεύει, αλλά κάποιες φορές είναι και θέμα προπονητή.
To CV του Τάσου Μοναστηριώτη
Γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1978 και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της β’ φάσης του διπλώματος UEFA A’. Επίσης είναι κάτοχος διπλώματος της ισπανικής Ομοσπονδίας (smart football) αλλά και της γερμανικής, ενώ, κατέχει διπλώματα από σεμινάρια των σχολών της Arsenal, από σεμινάρια της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου, αλλά κι από σεμινάρια ελληνικών συλλόγων.
Την ποδοσφαιρική του καριέρα την ξεκίνησε στο παιδικό του ΑΟ Κέρκυρα (1988-90), ενώ, στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Ομόνοια (1990-93, 1994-1997), Αναγέννηση Περιβολίου (1998-2000), ΑΕ Λευκίμμης (2000-02, 2004-06, 2012-13), ΟΦΑΜ (2002-04), Αστέρα Πετριτή (2006-07), Όλυμπο (2007-08), Ποσειδών Βιταλάδων (2008-2011), Κεραυνό Αγίου Νικολάου (2011-12), Βασιλάτικα (2013-15). Ενώ, για έξι μήνες είχε περάσει από τους Ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού, το 1997. Επιπλέον, είχε βρεθεί στην προεπιλογή της Εθνικής Νέων, ενώ, βεβαίως, ήταν και στέλεχος των Μικτών ομάδων της ΕΠΣΚ.
Ο Μοναστηριώτης στην καριέρα του έχει σημειώσει πάνω από 350 τέρματα στα κερκυραϊκά γήπεδα, έχει αναδειχτεί εφτά φορές πρώτος σκόρερ (σε όλες τις κατηγορίες του τοπικού) κι επιπλέον, έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας με τον Όλυμπο, ένα Κύπελλο ΕΠΣΚ με την ΑΕΛ, ενώ, έχει πανηγυρίσει και την άνοδο σε παραπάνω κατηγορία με την Ομόνοια και τον Ποσειδών Βιταλάδων (πρωτάθλημα Β’, άνοδος σε Α1).
Όσον αφορά την προπονητική του καριέρα, ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολύμπου (2007) όταν είχε δημιουργήσει τα Arsenal Soccer Schools (πρωταθλητής με το Προπαιδικό, το 2008). Ενώ έχει υπάρξει και προπονητής της επίλεκτης ομάδας Ελληνικών Σχολών της Άρσεναλ στο Παγκόσμιο Τουρνουά των Ακαδημιών των Λονδρέζων το 2009 (2η θέση).