Ο τεχνικός της U15 μιλά στην CorfuPress για την πρώτη χρονιά της ομάδας στη Super League, ποια ήταν τα καλά και ποια τα αρνητικά της, αλλά και τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν.
Ερ.: Τάσο, η πρώτη σεζόν της U15 ολοκληρώθηκε… Ποια τα συμπεράσματα που έχεις καταγράψει;
Aπ.: Ήταν μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες, προσαρμογής στις επαγγελματικές συνθήκες κι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τόσο για εμάς τους προπονητές -κι εμένα προσωπικά- όσο και για παιδιά στην πρώτη χρονιά της U15. Σε ένα πρωτάθλημα απαιτητικό, άκρως επαγγελματικό, με πολλές απαιτήσεις και υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Ερ.: Τελικά, το φετινό πρωτάθλημα εξελίχθηκε όπως το περίμενες;
Απ.: Σε προσωπικό επίπεδο έχοντας εμπειρία στο κομμάτι των υποδομών και της κατάστασης που βρίσκονται οι άλλες ομάδες, ναι το περίμενα έτσι. Ρεαλιστικά… Γνωρίζοντας τόσο τις αδυναμίες της δικής μας, οσο και το υψηλό επίπεδο των άλλων.
Ερ.: Φέτος η ομάδα φτιάχτηκε από ένα παιδομάζωμα της… τελευταίας στιγμής. Θεωρείς, πως έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, η επιλογή των παικτών;
Απ.: Σας είχα πει και πριν ξεκινήσει το πρώταθλημα, πως η απόφαση σύστασης της ομάδας ήταν πολύ ξαφνική, με γνώμονα να δώσει σε παιδιά το κίνητρο να ξεκινήσουν από αυτή την ηλικία. Θεωρώ πως αυτή η ομάδα, που έγινε, έπρεπε να γίνει, γιατί είναι η πιο κρίσιμη σε όλο το επίπεδο των υποδομών.
Και φυσικά, ναι, με την ελπίδα πως η μεγάλη ομάδα θα παραμείνει στη Super League, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικά βήματα στις επιλογές μας, ώστε να επιλέξουμε όσο πιο ικανά και ανταγωνιστικά παιδιά. Έχοντας, αυτή τη φορά και το χρόνο με το μέρος μας.
Ερ.: Βαθμολογικά, η ομάδα δεν πήγε καλά. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα, των 16 αγωνιστικών, θεωρείς πως υπηρξε βελτίωση στα παιδιά; Σε σχέση με πως παρέλαβες την ομάδα…
Απ.: Αντικειμενικά, στόχος της ομάδας και των ομάδων υποδομών, είναι να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ικανά για να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Η κατάσταση στην οποία παρέλαβα τα παιδιά και ξεκίνησα να δουλεύω μαζί τους σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, θα έλεγα, πως είναι πολύ ενθαρρυντικό στο κομμάτι της προσαρμογής, της τακτικής και όλων των συνθηκών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και θεωρώ πως υπάρχει ένας καλός αριθμός παιδιών που μέσα από τη βελτίωση της ομάδας, ειδικά σε β’ και γ’ γύρο -που ήμασταν ανταγωνιστικοί- τους δίνει τη δυνατότητα να ατενιζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Ερ.: Στο κακό σενάριο. Δηλαδή στον υποβιβασμό της μεγάλης ομάδας, τι θα γίνουν τα παιδιά της U15;
Απ.: Αυτή τη στιγμή, πρέπει να περιμένουνε… Εξάλλου, γίνονται πολλές συζητήσεις για το τι θα γίνει σε επίπεδο υποδομών, ακόμη και στο πρωτάθλημα της Football League. Θα πρέπει να περιμένουμε… Κατά τη γνώμη μου πάντως, ανεξάρτητα από την παραμονή της μεγάλης ομάδας, η ΠΑΕ θα πρέπει να επενδύει συνέχεια σε νέα παιδιά. Είναι ανάγκη, η Κέρκυρα να βγάλει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Ερ.: Στο καλό, τώρα, σενάριο που η ΠΑΕ μείνει στη Super League κι εσύ παραμείνεις στην τεχνική ηγεσία της U15, πως σκέφτεσαι ότι πρέπει, πια, να λειτουργήσει η ομάδα;
Απ.: Ευελπιστώντας να μείνει η Κέρκυρα, και στην περίπτωση που θα είμαι στην ομάδα, σίγουρα θα στοχεύσω στις καλύτερες επιλογές παιδιών, ενώ, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ στο κομμάτι της νοοτροπίας, της πειθαρχίας, της επιμέλειας του ποδοσφαιριστή.
Ερ.: Ποια είναι τα καλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας νέος, 15χρονος ποδοσφαιριστής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;
Απ.: Θα έλεγα, πως η U15 δεν είναι μικρή ηλικία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γνωρίζοντας τι συμβαίνει και τις άλλες ομάδες. Μιλάμε πλέον σε ένα μεγάλο βαθμό για ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές, σε όλα τα επίπεδα. Τα δικά μας παιδιά ήταν πάρα πολύ πίσω. Σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο, το κύρια χαρακτηριστικά είναι η τακτική ικανότητα και η ταχύτητα σκέψης-αντίδρασης-πρόβλεψης, ενώ, από αυτή την ηλικία ο συγχρονος ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει πολλά γνωστικά χαρίσματα. Συνδυασμό τακτικής ικανότητας, ψυχοσωματικής ικανότητας, αντοχής στην πίεση.
Ερ.: Στη φετινή σεζόν, είπες πως τα παιδιά ήταν πολύ πίσω.. Τα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουν, είναι εφικτά να διορθωθούν;
Aπ.: Δεδομένα, μπορούν να βελτιωθούν, μέσα από μακροχρόνιο προγραμματισμό. Έτσι κι αλλιώς, η φετινή βελτίωση των παιδιών κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν μεγάλη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον άμεσο συνεργάτη μου τον κ. Κουρή, που εποφιρτιζόμενος με το ρόλο του γυμναστή βοήθησε σε μεγάλο κομμάτι. Βελτιωθήκαμε πολύ, όμως, ακόμη υπάρχουν διαφορές. Κάτι που φάνηκε και στο κομμάτι των αποτελεσμάτων. Όμως, σε πολλά παιχνίδια ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί, αν και η ατομική ικανότητα κι η εμπειρία των αντιπάλων μας, έγερναν την πλάστιγγα εις βάρος μας.
Επίσης, το θετικό σε αυτή την προσπάθεια, είναι πως υπάρχει ήδη ένας αριθμός παιδιών που κάνει προπονήσεις κι έχει πάρει συμμετοχές με την U17, και τα οποία μέσα από τη δουλειά που γίνεται έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος κι εμπειρίες στο επόμενο πρωτάθλημα.
Ερ.: Στην Κέρκυρα είναι δεδομένο το γηπεδικό πρόβλημα. Εδώ, πλαστικό, όμως το ανώτατο επίπεδο παίζεται σε φυσικό χλοοτάπητα. Μπορεί αυτό το χάντικαπ να μειωθεί κάπως;
Απ.: Αυτή είναι μια πραγματικότητα… Για τις ομάδες που θέλουν να παίξουν σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι γηπεδικές εγκαταστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο, είναι βαρόμετρο. Ωστόσο, οι ομάδες χτίζονται σιγά σιγά και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προπονητών τους και του ποδοσφαίρου.
Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τα παιδιά και τους έλεγα πάντα την αλήθεια, τις αδυναμίες που έχουν αλλά και τι θα αντιμετωπίσουν. Οι εγκαταστάσεις, το γήπεδο, για εμάς ήταν βαρόμετρο.
Ερ.: Κλεινοντας μια ευχή για την επόμενη χρονιά.
Απ.: Η δική μου ευχή, είναι να παραμείνει η μεγάλη ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, να γίνονται συνεχώς βήματα προς τα μπροστά και να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο νεαρό Κερκυραίο ποδοσφαιριστή.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της ΠΑΕ, τον υπεύθυνο υποδομών τον κ. Χρυσικόπουλο, αλλά αι όλους τους προπονητές των υποδομών κ.κ. Χριστοφοράκη, Καρπατσέλη, Κουρή, για την άψογη συνεργασία που είχαμε και για την κοινή προσπάθεια να προσφέρουμε στους ποδοσφαιριστές μας.