Με την διεξαγωγή δύο (προγραμματισμένων) φιλικών αγώνων στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο Κυριακή- Δευτέρα (19- 20), στο γήπεδο του Αγ. Γεωργίου, άρχισε τη δράση του το νεοσυσταθέν τμήμα κρίκετ του ιστορικού, Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
*
Το… σεφτέ του «Γηραιού» (επίσημο, πλέον, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ), με στόχο της προγραμματικής ατζέντας του τη σταδιακή ενδυνάμωση του τμήματος με την προσέλκυση νέων μελών, τη δημιουργία μικρότερων ηλικιακών τμημάτων και, φυσικά, τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, παρακολούθησε από κοντά, τόσο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Θεσσαλονίκης για θέματα Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, όσο και αντιπροσωπεία της ΕΛΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ιωσήφ Νικήτα.
Ο οποίος, μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της νέας δράσης του «Ήρα», όχι μόνο σε επίπεδο αθλητικό, αλλά και ευρύτερα κοινωνικό. Κι αυτό, καθώς, με δεδομένη την παρουσία σ’ αυτό το πρώτο ρόστερ της ομάδας, Πακιστανών αλλά κι ομογενών από Αυστραλία και Αγγλία, «με την έκταση που έχει πάρει το θέμα του προσφυγικού, η ομάδα είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν Έλληνες και πρόσφυγες μέσα από ένα άθλημα…».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛΟΚ, επ’ αφορμή του γεγονότος, όπου, υπό τον γενικό τίτλο «Το κρίκετ αναξιοποίητο ως “όπλο” ομαλής ένταξης αλλοδαπών», διαβάζουμε:
«Δυστυχώς, έως σήμερα, δεν έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το άθλημα αυτό μπορεί αξιοποιηθεί ως μέσο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής ένταξης αλλοδαπών στη χώρα μας.
Αναγκαία, δε, είναι μια σειρά νομοθετικών διατάξεων, που να στοχεύουν στην παροχή δικαιωμάτων ως προς την ενεργό συμμετοχή μη Ελλήνων Αθλητών σε επίσημες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας υπό όρους και προϋποθέσεις για την διασφάλιση της νομιμότητας τους.
Το Κρίκετ μπορεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα να συμβάλει καθοριστικά στην μείωση της περιθωριοποίησης των αλλοδαπών νέων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της ισοτιμίας στο κοινωνικό σύνολο.
Επίσης, σε μικρότερα παιδιά μεταναστών, το Κρίκετ θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όσο και στην εκμάθηση συνεργασίας, πειθαρχίας και ομαδικής εργασίας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συνεργάστηκε με φορείς που εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα για την ομαλή ένταξη αλλοδαπών στην χώρα μας, όπως την Νομαρχία Μαγνησίας, την Πακιστανική ένωση Αθηνών, αλλά και Πρεσβείες άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το Τουρνουά που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Μανωλάδα ως ένδειξη ειρήνης φιλίας και συναδέλφωσης στο οποίο παρευρέθησαν υψηλά κυβερνητικά στελέχη…»