Ο πρώην παίκτης της Κέρκυρας, Παναγιώτης Λινάρδος μίλησε στο Sport24.gr για τη νέα του ποδοσφαιρική περιπέτεια στη Σιγκαπούρη, αλλά και πως αντιμετωπίζει η ασιατική χώρα την απειλή του κορονοϊού.
Το κείμενο του sport24.gr έχει ως εξής:
Ο Έλληνας μέσος, Παναγιώτης Λινάρδος, έλυσε τις τελευταίες ημέρες του 2019 το συμβόλαιό του με την Παναχαϊκή διότι δέχτηκε δελεαστική πρόταση από την Geylang International της Σιγκαπούρης
Ταξίδεψε για την ασιατική χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Από την Ευρώπη βρέθηκε στην Ασία. Κοντά στην Κίνα, κοντά στην εστία του κορονοϊού.
Ο 28χρονος χαφ, ο οποίος στην Ελλάδα έχει παίξει ακόμα σε Παναιγιάλειο, Βέροια, Λαμία και Κέρκυρα, ενώ στην Κύπρο πέρασε από ΑΕΖ Ζακακίου, Ανόρθωση, Αναγέννηση Δερύνειας και Ομόνοια Αρραδίπου, μιλα στο Sport24.gr μιλά για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Σιγκαπούρη.
“Στη χώρα υπάρχουν 432 κρούσματα, αλλά είναι αλήθεια ότι μόλις τα 47 από αυτά είναι τα πιο πρόσφατα. Τα περισσότερα ήταν στην αρχή της ιστορίας, καθώς η Σιγκαπούρη βρίσκεται πιο κοντά στην Κίνα. Πριν δυο ημέρες ανακοίνωσαν και τους δυο πρώτους θανάτους από τον κορονοϊό. Ήταν από εκδρομείς από την Κίνα. Άμεσα διεκόπη η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δυο χωρών”.
Κι όμως η Σιγκαπούρη είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει διακοπεί το ποδόσφαιρο λόγω κορονοιού. Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, καθώς η δραστηριότητα έχει ανασταλεί σχεδόν παντού. Ο Παναγιώτης Λινάρδος εξηγεί ότι πρόσφατα ελήφθη απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών. Όχι ως προληπτικό μέτρο, αλλά από σεβασμό προς τις υπόλοιπες χώρες.
“Έχω παίξει σε δυο ματς, αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα βρίσκεται στην τρίτη αγωνιστική. Από όσο γνωρίζω και μιλώντας με τους ντόπιους συμπαίκτες μου δεν τέθηκε ποτέ να σταματήσει η δράση στο ποδόσφαιρο. Πριν από μία εβδομάδα αποφάσισαν τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Με μάξιμουμ 300 θεατές διεξάγονται πλέον τα ματς για την ακρίβεια. Όχι ότι ως μέτρο ανησυχίας, αλλά περισσότερο από σεβασμό στον υπόλοιπο κόσμο όπως μου εξήγησαν. Δεν έχει προσβληθεί κάποιος ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας”.
Μπορεί ν’ ακούγεται παράξενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά η ασιατική χώρα δεν μπήκε ποτέ σε καραντίνα! Όπως μας εξηγεί ο 28χρονος Έλληνας χαφ η Σιγκαπούρη έλαβε από την πρώτη στιγμή δραστικά μέτρα, τα οποία μας περιγράφει γλαφυρά.
“Στη χώρα εγώ έφθασα 9 Ιανουαρίου και η αλήθεια είναι ότι κατάλαβα από την αρχή ότι ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ίσως αυτό να ήταν το μυστικό για ν’ αντιμετωπίσουν την κρίση. Ότι έλαβαν δηλαδή από την αρχή γρήγορα και δραστικά μέτρα.
Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό σε σχέση με αυτά που βλέπετε στην Ευρώπη, αλλά οι κάτοικοι της χώρας δεν μπήκαν ποτέ σε καραντίνα.
Ακόμη και τώρα αν και κυκλοφορήσεις στα mall, θα δεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος. Είναι ο ένας πάνω στον άλλον.
Από τα πρώτα πράγματα που έκαναν και το έζησα κι εγώ όταν έφθασα για να υπογράψω είναι ότι έβαλαν θερμικές κάμερες παντού.
Από τα αεροδρόμιο μέχρι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά είναι αλήθεια. Ακόμη και στο σούπερμαρκετ που πήγαινε μου μετρούσαν τη θερμοκρασία. Λογικό καθώς ένα από τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο υψηλός πυρετός.
Έβρισκες αντισηπτικό ακόμη και κρεμασμένο στον τοίχο, στο δρόμο που περπατούσες. Πράγματα που μοιάζουν απίστευτα ακόμη και στις πιο οργανωμένες χώρες. Φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση. Έχουν μανία με την καθαριότητα.
Το κράτος έβαλε επιχειρήσεις που δεν είχαν σχέση με αυτό, να παρασκευάζουν μάσκες, γάντια και αναλώσιμο υλικό. Ήταν λες και όλοι πολεμούσαν έναν κοινό εχθρό.
Το γήπεδό μας είναι μέσα σε ένα mall. Έχει μάλιστα δίπλα στο προπονητικό μια αίθουσα με 150 καρέκλες. Κυρίως σε αυτήν την αίθουσα βλέπαμε τα μέλη της ομάδας είτε ταινίες, είτε ματς το Σαββατοκύριακο.
Σας πληροφορώ ότι τόσο τον Ιανουάριο, όσο και το Φεβρουάριο μεταδιδόταν η συνεδρίαση του κοινοβουλίου με θέμα τον κορονοϊό. Θελω να εξηγήσω ότι δεν το παραμέλησαν. Δεν εφησύχασαν. Αντίθετα οι εξελίξεις γύρω από τον COVID-19 είναι πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια και τον Τύπο γενικά”.
Μπορεί να βρίσκεται στην άλλη… άκρη του κόσμου αλλά η καρδιά του χτυπά στην Ελλάδα. Εδώ ζουν οι δικοί του, εδώ ζουν οι φίλοι του. Ο πρώην μέσος της Παναχαϊκής μας μεταφέρει την ανησυχία του για την κατάσταση και μας αποκαλύπτει τις απαντά στους συμπαίκτες του όταν τον ρωτούν για την Ελλάδα.
“Μιλώ τηλεφωνικά και μέσω social media με τους δικούς μου. Με την οικογενειά μου και τους φίλους μου. Έχω ανησυχία, να δω πως είναι. Θα έλεγα ότι είμαι τυχερός που είμαι τώρα στην Ασία και όχι στην Ευρώπη.
Φανταστείτε οι Ευρωπαίοι έλεγαν το αντίθετο μέχρι πριν από λίγο καιρό. Οι συμπαίκτες μου με ρωτούν πώς είναι στην Ελλάδα. Επειδή μαθαίνουν για τη δραματική κατάσταση στην Ιταλία, με ρωτούν κάθε ημέρα.
Τους εξηγώ όμως ότι η στη χώρα μου η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα μέτρα. Και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.
Ο κόσμος ολάκερος αλλάζει. Το ποδόσφαιρο το ίδιο ως έκφανση της κοινωνίας υπόκειται σε αλλαγές. Ολόκληρη Μπαρτσελόνα διαπραγματεύτετα με τους παίκτες της μείωση μισθών. Κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν. Διοργανώσεις αναβάλλονται η ακυρώνονται. Όλα είναι στον αέρα. Ο Παναγιώτης Λιναρδος μοιράζεται τις δικές του σκέψεις για την επόμενη μέρα.
“Δεν ξέρω σε τι βαθμο θ’ αλλάξει το ποδόσφαιρο. Θα συνεχίζει να παίζεται, ενδεχομένως στην αρχή κεκλεισμένων των θυρών.
Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ν’ αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Να κάνουμε το αυτονόητο, όπως να πλένουμε τα χέρια μας ή να βάζουμε αντισηπτικό. Δεν χρειάζεται να υπάρχει η απειλή του κορονοϊού για να κάνουμε τα βασικά”.