Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 6 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2632 κρούσματα και 146 θάνατοι.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2632.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο δύο νέους καταγεγραμμένους θανάτους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 146.Οι 39 (26.7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στην εντατική 35 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών ενώ 8 (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 81 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,4% αφορά άνδρες, ενώ το 22,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.
Για να αντιληφθούμε ιστορικά τι έχει γίνει με τον ιό τους τελευταίους 3 μήνες και με δεδομένη τη σημαντική υποκαταγραφή που παρατηρείται, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2020, πριν 3 μήνες, εκτός Κίνας είχαμε 82 περιπτώσεις της νόσου και κανένα θάνατο. Σήμερα ο ημερήσιος ρυθμός νέων περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε στα μέσα Μαρτίου, ωθώντας πολλές χώρες να αρχίσουν να χαλαρώνουν το μέτρο του απαγορευτικού.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το Ευρωπαϊκό κέντρο Ελέγχου Νόσων το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωση του στην Ευρώπη. Εν τούτοις 5 χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση στις περιπτώσεις της νόσου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά αύξησης θανάτων σε σχέση με τους αναμενόμενους ενώ Ευρωπαίοι επιστήμονες δήλωσαν επίσημα πως τα δεδομένα από το σύστημα EUROMOMO στο οποίο συμμετέχει και η πατρίδα μας είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες παρακολούθησης των συνεπειών της πανδημίας σε ένα πληθυσμό και ιδιαίτερα στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα των θανάτων και της καταγραφής τους.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι η φάση της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων ξεκίνησε σήμερα. “Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για συμπτώματα όπως αυτά που σας έχω αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες και θα παρακαλούσα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να τα αναφέρουν συχνά, να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση, ιχνηλάτηση και να περιορίζεται η τυχόν διασπορά” σημείωσε ο καθηγητής.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020”, για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του Covid19 και ξεκίνησε σήμερα. Το σχετικό πρόγραμμα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (όπως δομές αστέγων-κέντρα ημέρας ή υπνωτήρια, οίκους ευγηρίας, δομές για άτομα με ειδικές δεξιότητες).
Όσον αφορά στις επιδράσεις της θερμοκρασίας στον ιό το ζήτημα είναι αβέβαιο ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Με βάση την εμπειρία από άλλους κορονοϊούς, αναμένεται μείωση της διασποράς, όμως σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα. Παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο όπως τα ποσοστά υγρασίας. Υπολογίζεται πάντως από εκείνους που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα, ότι θα υπάρχει ίσως μείωση αλλά όχι εξαφάνιση.