Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 10 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2770 κρούσματα και 156 θάνατοι.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2770.
O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να φτάνει τους 156.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 24 ασθενείς, 14 άνδρες και 10 γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 10 (35.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96 έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,3% αφορά άνδρες ενώ τα 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από το σύνολο των θανόντων οι 41 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116243 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε σχετικά με ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου τονίζονταν πως ο ιός μπορεί να μην φύγει ποτέ από την ζωή μας. Όπως ανέφερε, όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό αυτός ο ιός θα κυκλοφορεί.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι ακόμη μαθαίνουμε για την πλήρη γκάμα των εκδηλώσεων του πέραν της τυπικής πνευμονίας. Των καρδιακών επιπλοκών, των νεφρολογικών επιπλοκών, των θρομβώσεων, των νευρολογικών εκδηλώσεων, των πολύ σπανίων σοβαρών φλεγμονωδών αντιδράσεων που εμφανίζονται ευτυχώς εξαιρετικά σπάνια και όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία ακόμη και σε παιδιά.
Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως κάνουν οι ιοί της γρίπης.