Μια μακροσκελή συνέντευξη παραχώρησε ο προπονητής του ΑΟ Κέρκυρα, Γιάννης Χονδρογιάννης στον sport fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσακίρη, με αφορμή την εκ νέου ενεργοποίηση του ιστορικού σωματείου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη όπως την απομαγνητοφώνησαν οι διαχειριστές της σελίδας aokerkyra.com έχει ως εξής:
ΔΤ: Γιάννη, Σε πήραμε γιατί έχουμε εξελίξεις στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο. Επανεμφανίζεται ο ΑΟ Κέρκυρα που θα παίξει στο Α τοπικό.
ΓΧ: Ναι, επανεμφανίζεται ο ιστορικός ΑΟ Κέρκυρα, ο Ερασιτέχνης ΑΟ Κέρκυρα. Με την απόφαση 393/2020 του Πρωτοδικείου ορίστηκε ένα ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δέκα βετεράνους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΑΟ Κέρκυρα και έναν παλιό μας γενικό αρχηγό, τον Στάθη Μηλιώτη. Το Ειρηνοδικείο της Κέρκυρας τους έδωσε τη δυνατότητα να επαναφέρουν τον ερασιτέχνη ΑΟ Κέρκυρα στο προσκήνιο.
ΔΤ: Εσύ αναμένεται να είσαι ο προπονητής, σωστά;
ΓΧ: Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ μου ανατέθηκε το στήσιμο της ομάδας από την αρχή.
ΔΤ: Με στόχο όποτε είναι δυνατό και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν να επιστρέψει η ομάδα και πάλι σε υψηλότερες κατηγορίες, στην Super League, που έπαιξε η Κέρκυρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και βρέθηκε νομίζω στο απόγειο της ιστορίας της;
ΓΧ: Μιλάμε για το ιστορικότερο σωματείο των Ιονίων Νήσων καθώς ο ΑΟ Κέρκυρα έχει παίξει για αρκετά χρόνια στη Super League και όχι μόνο, αφού και παλαιότερα είχε παίξει για αρκετά χρόνια στη Β’ Εθνική.
ΔΤ: Ήρθε και νωρίς το ποδόσφαιρο στην Κέρκυρα, το έφεραν οι Άγγλοι πολύ νωρίς σχετικά.
ΓΧ: Πάρα πολύ νωρίς. Ανέκαθεν ο ΑΟ Κέρκυρα είχε πολύ καλή ομάδα, αλλά δε μπορούσαμε να ανέβουμε στα υψηλότερα σκαλοπάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΔΤ: Εντάξει, είναι και η δυσκολία των μετακινήσεων, πάντα είναι και τα οικονομικά, η γεωγραφία παίζει ρόλο τελικά.
ΓΧ: Αυτό βέβαια συνέβη και η ομάδα ανέβηκε τα σκαλοπάτια τρένο μετά τον ερχομό του Σπύρου Καλογιάννη.
ΔΤ: Βέβαια. Έφερε εμπειρία που είχε από τον Αθηναϊκό και τη συνολική εμπειρία του.
ΓΧ: Μεγάλη εμπειρία και παράγοντας έξυπνος, κατηρτισμένος και οπωσδήποτε βοήθησε την ομάδα να ανέβει αυτά τα σκαλοπάτια όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια.
ΔΤ: Να σε ρωτήσω τώρα. Η Κασσιόπη τι απέγινε; Διαλύθηκε; Που βρίσκεται;
ΓΧ: Το 2013 έγινε μια συμφωνία μεταξύ δύο παραγόντων, του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Κασσιόπη και έγινε τέλος πάντων αυτή η νέα ομάδα που τα τελευταία χρόνια κακώς παρουσιαζόταν, ακόμα και από σας τους έγκριτους δημοσιογράφους, ως ΑΟ Κέρκυρα.
ΔΤ: Τη λέγαμε Κέρκυρα γιατί τα χρώματα και το σήμα ήταν της Κέρκυρας.
ΓΧ: Ναι, αλλά αν ψάχνατε λίγο περισσότερο κι εσείς θα βλέπατε τι συμβαίνει.
ΔΤ: Το ξέρω γιατί και ο Πανιώνιος υπάρχει και ο Νέος Πανιώνιος υπάρχει και η Καβάλα και η Νέα Καβάλα, εντάξει αυτό είναι το φορολογικό κομμάτι.
ΓΧ: Η ουσία είναι πως το 2013 με μια απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ερασιτέχνη ΑΟ Κέρκυρα, μόλις ανακοινώθηκε το καινούριο ΔΣ αμέσως μετά από δύο μέρες κατέθεσαν στην ΕΠΣ Κέρκυρας αλλά και στην ΕΠΟ πως το σωματείο καθίσταται ανενεργό.
ΔΤ: Ναι για να πάρει την ΠΑΕ το άλλο σωματείο.
ΓΧ: Από εκεί λοιπόν και μετά ξεκίνησαν τα θέματα.
ΔΤ: Κάποτε μου είχε πει ένας καλός παράγοντας, ένας επαγγελματίας παράγοντας, ότι για να πάρεις μια ΠΑΕ, την ιδιοκτησία της και να την τρέξεις, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις τον Ερασιτέχνη. Αν δεν έχεις την ερασιτεχνική ομάδα, δεν κάνεις τίποτα. Και για το γήπεδο και για το 10% των μετοχών, κλπ., κάτι ήξερε αυτός.
ΓΧ: Ακριβώς.
ΔΤ: Στο αγωνιστικό κομμάτι, το βάρος της φανέλας και του σήματός σας, σας θέλει να κάνετε πρωταθλητισμό και να ανέβετε γρήγορα, απ’ ότι καταλαβαίνω.
ΓΧ: Πάντως το καραβάκι, το γνήσιο και αυθεντικό, είναι αυτό που φοράει αυτή τη στιγμή ο Ερασιτέχνης ΑΟ Κέρκυρα που επανεμφανίστηκε στο γήπεδο μετά από 7 χρόνια αγώνων. Επανεμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έχουμε το δεύτερο παιχνίδι Κυπέλλου.
ΔΤ: Τι κάνατε στον πρώτο αγώνα; Τι αποτέλεσμα;
ΓΧ: 3-3 ήρθαμε εκτός έδρας με μια καλή ομάδα που κι αυτή θα πρωταγωνιστήσει στην Α κατηγορία και θα είναι αντίπαλός μας.
ΔΤ: Ποια ομάδα;
ΓΧ: Είναι η Αθλητική Ένωση Φαιάκων, ήμουν κάποτε και εκεί προπονητής.
ΔΤ: Ο στόχος της ομάδας είναι η άνοδος προφανώς με το βάρος της φανέλας και του σήματος.
ΓΧ: Ήδη όλοι στην ομάδα αλλά και όλος ο φίλαθλος κόσμος του νησιού μας αγκάλιασε με πολύ αγάπη και στοργή. Δε σας κρύβω ότι πάρα πολλά παιδιά τα οποία είχα πριν 10 χρόνια στην Κ20 του ΑΟ Κέρκυρα στην Super League με μεγάλη προθυμία μόλις άκουσαν για την επάνοδο της ομάδας ήρθαν σε εμάς. Είναι όμως δύσκολο όπως γνωρίζετε, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη, υπάρχουν και άλλες ομάδες τις οποίες σεβόμαστε και οι οποίες κάνουν και αυτές το δικό τους αγώνα.
ΔΤ: Ως γήπεδο της ομάδας θα χρησιμοποιείτε το κλασσικό, σωστά;
ΓΧ: Αυτό ήθελα να σας πω τώρα, ότι μετά από 3 μήνες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχαμε με τη Διοίκηση του ΕΑΚ. Το ΔΣ του ΕΑΚ αποφάσισε ότι η φυσική έδρα του ιστορικού ΑΟ Κέρκυρα είναι το Εθνικό Στάδιο και από τις 17 Οκτωβρίου που ξεκινάει το πρωτάθλημα η έδρα μας θα είναι αυτή. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς, μπορώ να πω ίσως το σημαντικότερο, για πολλούς και διάφορους λόγους.
ΔΤ: Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μια αποχή από τον κόσμο που θεωρούσε ότι αυτή η ομάδα δεν είναι ο ΑΟ Κέρκυρα, αλλά η Κασσιόπη.
ΓΧ: Δε σας κρύβω ότι στο πρώτο επίσημό μας παιχνίδι, οι γνωστοί Vourligans, οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΟ Κέρκυρα, οι οποίοι απείχαν από το 2013 και μετά, ήταν όλοι κοντά μας, παρά το γεγονός ότι εμείς και το ΔΣ είπαμε να προφυλαχτούν και να προσέξουν τα μέτρα για τον Κορονοιό. Δε σου κρύβω πως από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό τραγουδούσαν τον ύμνο της ομάδας. Είναι κάτι πολύ συγκινητικό αυτό για όλους μας.
ΔΤ: Ήθελα να σε ρωτήσω πάνω και σε αυτό το θέμα. Ερασιτεχνική ομάδα, οι συνθήκες, τα πρωτόκολλα και όλες οι προφυλάξεις που παίρνετε, δυσκολεύουν το έργο σας;
ΓΧ: Δυσκολεύουν πάρα πολύ το έργο μας, αλλά εμείς προσέχουμε. Πρώτα το πρωτόκολλο, πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα.
ΔΤ: Εσύ πότε έπαιξες στον ΑΟ Κέρκυρα;
ΓΧ: Έπαιξα από το 1979 μέχρι το 1991. Μετά το 1991, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, πήγα στην Αθήνα. Έπαιξα στο Φωστήρα, στο Φονέα των Γιγάντων, και γύρισα ξανά στον ΑΟ Κέρκυρα όπου και πήραμε το πρωτάθλημα στη Δ’ Εθνική και ανεβήκαμε στη Γ’ Εθνική. Τελείωσα την καριέρα μου στον Θεσπρωτό, στην Ηγουμενίτσα, στους φίλους απέναντι σε μια ιστορικότατη ομάδα.
ΔΤ: Στο Θεσπρωτό πριν ανέβει Γ Εθνική;
ΓΧ: Ναι, πριν ανέβει.
ΔΤ: Καλό ξεκίνημα λοιπόν στη σεζόν και καλή επιτυχία για σήμερα στο κύπελλο και να μη δούμε το περίεργο να υπάρχουν δυο ομάδες με το ίδιο όνομα, τα ίδια χρώματα και το ίδιο σήμα.
ΓΧ: Ναι, θα ήθελα μόνο να σας πω πως αυτή τη στιγμή εν μέσω Κορονοιού, έχουμε καταφέρει και έχουμε γράψει 250 μέλη στον Ερασιτέχνη ΑΟ Κέρκυρα, έχουμε ένα ρόστερ από 25 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εθελοντικά, όλοι μας εθελοντικά, τρέξαμε να βοηθήσουμε τη μεγάλη μας αγάπη. Όλος ο φίλαθλος κόσμος του νησιού είναι μαζί μας, βέβαια υπάρχουν και άλλες ομάδες, από κει και πέρα όμως, εμείς θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να αφήσουμε κάτι για τα παιδιά μας, όπως άφησαν σε μας οι μεγαλύτεροί μας, έτσι κι εμείς θέλουμε να αφήσουμε τον ΑΟ Κέρκυρα στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.
ΔΤ: Έγινε Γιάννη μου, καλή επιτυχία, καλή σεζόν και με υγεία!