Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετική με τα προβλήματα στο ΕΑΚΚ.
Αναλυτικά:
Η κα Μάστορα Μαριλένα, διορισμένη αντιπρόεδρος στη διοίκηση του ΕΑΚΚ από τον Δεκέμβρη του 2019, μέσα από πρόσφατο δελτίο τύπου διαπιστώνει, για ακόμα μια φορά, «τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό». Διαπιστώνει δηλαδή με λίγα λόγια τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά, χρόνια τώρα, εκατοντάδες αθλητές του στίβου, της κολύμβησης, του μπάσκετ, του χάντμπολ, του βόλεϊ, της άρσης βαρών σαν αποτέλεσμα της απαξιωτικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στο χώρο του μαζικού λαϊκού ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Όλοι θυμόμαστε τα λόγια τα μεγάλα, περί «αθλητισμού που αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα σαφή και ολοκληρωμένη», κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΠΙΝ και της ΓΓΑ, τον Οκτώβριο του 2020, με προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΑΚΚ. Μήπως η πολυδιαφημιζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση θα έχει την ίδια τύχη με την «υπογεγραμμένη» αναβάθμιση του ΕΑΚΚ επί υφυπουργείας Γκερέκου;
Θυμόμαστε ακόμα και την επίσκεψη του κ. Αυγενάκη το περασμένο καλοκαίρι, όταν όλοι οι τοπικοί παράγοντες πόζαραν μπροστά στις κάμερες με τον υφυπουργό αθλητισμού. Ποιες είναι τελικά οι λύσεις που δόθηκαν «στα προβλήματα και στις ελλείψεις» του ΕΑΚΚ; Εκτός και αν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την αποκατάσταση του δαπέδου του προπονητηρίου ή με την παραλαβή του παλιού εξοπλισμού από το κολυμβητήριο της Ναυπάκτου !!!!
Η κ. Μάστορα προσπαθεί να δώσει λύσεις «στα προβλήματα και στις ελλείψεις» του ΕΑΚΚ μέσω της γνωστής συνταγής του εθελοντισμού, με την συμμέτοχη δηλαδή «ομάδων εθελοντών, γονέων και κηδεμόνων, συλλόγων, και όλων όσοι πραγματικά θέλουν να προσφέρουν όπου και όσο μπορούν, προκειμένου, με την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου και την επιστροφή όλων μας αλλά κυρίως των παιδιών μας, στην κανονικότητα, να μπορούν να απολαύσουν καλύτερες συνθήκες άθλησης» . Προσπαθεί να δώσει λύσεις δηλαδή μέσω της γνωστής συστημικής συνταγής που απαλλάσσει το Κράτος από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και τον ερασιτεχνικό μαζικό αθλητισμό, ώστε να εξοικονομεί πόρους και να επιτρέπει τις επιχορηγήσεις, τις φοροαπαλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Συνειρμικά, ο νους μας αυτήν την εποχή πάει στο κάλεσμα εθελοντών να δώσουν λύση στην υποστελέχωση των νοσοκομείων για να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το κάλεσμα αυτό γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έκλεισε χιλιάδες κρεβάτια νοσοκομείων, που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά, που δεν προσέλαβε ποτέ το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, που δεν επιτάσσει ούτε και τώρα τον ιδιωτικό τομέα για να μην ακουμπήσει ούτε ευρώ από τα κέρδη των κλινικαρχών. Ακόμη και η ίδια η ζωή μας μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.
Πόσοι επίσης εθελοντές – γονείς δεν ήρθαν αντιμέτωποι με την ανάγκη, να βάψουν, να καθαρίσουν τα σχολεία των παιδιών τους, να αγοράσουν αναλώσιμα για να μπορούν να έχουν τα παιδιά τους ένα καλύτερο μορφωτικό περιβάλλον.
Καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί αυτή η πρόταση της κ. Μάστορα αφού ουσιαστικά είναι η εφαρμογή, και στο χώρο του αθλητισμού, των βασικών αποφάσεων της ΕΕ περί Εθελοντισμού.
Για το εθελοντισμό υπάρχει ολόκληρη στρατηγική της ΕΕ, εκφρασμένη στην απόφαση 1686/98/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εθελοντική υπηρεσία, που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2008 από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Εθελοντισμός για την ΕΕ είναι η προαγωγή της απασχολησιμότητας μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων, μέσο για τη διά βίου μάθηση, απλήρωτη προϋπηρεσία, και δείγμα «καλής θέλησης», αφοσίωσης στα ιδανικά της ΕΕ. Σίγουρα πάντως ενισχύει «την οικονομική και κοινωνική συνοχή», όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εξειδίκευση αυτής της στρατηγικής στην περιοχή μας είναι η εργασία χιλιάδων νέων σπουδαστών ΟΑΕΔ, μαθητείας ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, που δουλεύουν «τσάμπα», στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας.
Υπάρχει η ανάγκη για απαίτηση και δυναμική διεκδίκηση, των αθλητικών φορέων, των εργατικών σωματείων, των συλλόγων για να δοθούν πραγματικές λύσεις σήμερα:
• Λύση, ώριμη και αναγκαία, είναι να χρηματοδοτηθεί από το κράτος το ΕΑΚΚ και να δρομολογηθούν άμεσα έργα αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, έτσι ώστε να παρέχει αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς. Na μην εφαρμοστεί το χαράτσι που αποφασίστηκε πέρσι απ’ τη διοίκηση του ΕΑΚΚ για τη χρήση των εγκαταστάσεων απ’ τους συλλόγους και που δεν φέτος δεν εισπράχθηκε λόγω covid – 19. Να μην αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση τα συμφωνητικά που θα χρειαστούν οι σύλλογοι για την ανανέωση εγγραφής στο “Μητρώο Αθλητικών Συλλόγων”.
• Λύση είναι η πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού που θα συντηρεί και θα προφυλάσσει από φθορές τις εγκαταστάσεις. Σήμερα υπάρχουν για ολόκληρο το ΕΑΚΚ μόνο 6 μόνιμοι εργαζόμενοι!
• Λύση είναι η παροχή δωρεάν και καθολικών υπηρεσιών υγείας στους αθλούμενους με τακτικά ιατρικά τεστ που θα πιστοποιούν την ικανότητα τους για άθληση και όχι να επιβαρύνονται οι γονείς και κηδεμόνες με ακριβές ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις
Η διάθεση για προσφορά στην κοινωνία υπάρχει. Υπάρχει στους εργαζόμενους και στους νέους, διότι βλέπουν παντού γύρω τους τις αδικίες και τις ανισότητες να οξύνονται. Άλλωστε, η συμμετοχή στην ταξική πάλη, στα σωματεία τα εργατικά, τα αθλητικά, τα πολιτιστικά και τους μαζικούς φορείς, γίνεται εθελοντικά και συνειδητά με στόχο τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του εργαζόμενου που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία θα ζει και θα αναπτύσσεται. Μια κοινωνία στην οποία οι ανατροπές θα καταργήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια κοινωνία όπου τον πλούτο που παράγεται θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και η εργασία θα είναι έτσι οργανωμένη ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα προχωράει μπροστά το σύνολο της κοινωνίας.