Με σύμμαχο και τον καιρό, τηρώντας κατά γράμμα (κατά τους διοργανωτές) το υγειονομικό πρωτόκολλο, διεξήχθη το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στον Ίσσο ο «9ος Κόρισσος αγώνας δρόμου στην άμμο»…
«πέρυσι ήταν ο μοναδικός αγώνας δρόμου που διεξήχθη στο νησί και αυτό οφείλεται και σε εσάς που με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων βοηθήσατε στην διεξαγωγή του. Και φέτος σταθήκαμε όλοι υπεύθυνα γι αυτό καις ας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε…» τόνισε στην αφετηρία ο πρόεδρος του συλλόγου ΚόρΙσσος κος Πέρρος απευθυνόμενος στους αθλητές. Παράλληλα δόθηκε στην δημοσιότητα ένα στατιστικό σύμφωνα με το οποίο το 73% των αθλητών δήλωσαν εμβολιασμένοι, ενώ το υπόλοιπο 27 (…κύρια μαθητές Δημ Σχολείων) προσήλθαν με κάποιο αρνητικό τεστ .
Ο αγώνας περιλάμβανε μια διαδρομή 7 χλμ στην άμμο για ενήλικες (από 18 ετών και άνω) και 1200 μ για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας δημοτικού σχολείου, αν και τα 7 χλμ φέτος ήταν τελικά 5.300 M από λάθος υπόδειξη ενός δείκτη και την άμεση αντίδραση των διοργανωτών που υπέδειξαν άμεσα την νέα διαδρομή χωρίς να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα!
Τον αγώνας διοργάνωσε ο Κόρισσος περιβαλλοντικός αθλητικός πολιτιστικός σύλλογος με συνδιοργανωτές την ΠΙΝ – ΠΕ Κέρκυρας, την ΠΕΔΙΝ, τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας , τον Κερκυραϊκό ΓΣ, τον ΣΕ Βετεράνων Αθλητών Στίβου, το ΕΣΥΝ Κέρκυρας, την ΠΕΠΦΑ (γυμναστές) Κέρκυρας, τον Λαοδάμα, το πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάπλους» της ΨΚ του ΓΝΚ καθώς και με τον σύλλογο Γονέων και Φίλων του Διάπλου. Πολλοί σύλλογοι δε της περιοχής συμμετείχαν με κάποιον τρόπο, είτε με μέλη τους σαν εθελοντές , είτε με απαραίτητα υλικά. Είχε την στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και δεκάδων φορέων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας , της παιδείας, αγροτικών συλλόγων και Κοινωνικών κινημάτων. Ιδιαίτερη μνεία από τους διοργανωτές για την Ελληνική ομάδα Διάσωσης που συνέβαλε τα μέγιστα και πάλι στην σωστή και ασφαλή διεξαγωγή του δύσκολου αγώνα.
Επίσης και στα στελέχη του Π.Τμ. Κέρκυρας του ΕΕΣ που έδωσαν το παρόν, στην Γενική Κλινική «Γρηγόριος Μάστορας» που διάθεσε στελεχωμένο ασθενοφόρο, στον Γιατρό των αγώνων κο Δαφνή Σπύρο και στον εθελοντή φωτογράφο Σπύρο Αντύπα. Επίσης τιμήθηκαν με αναμνηστικό επιχειρήσεις που βοήθησαν στην διεξαγωγή των αγώνων (Olivar Suites – Apollon Palace- Lord Travel-Sundy Beach Resort – Χάρης Αυθίνος)
Τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών ανακοινώθηκαν και ακολούθησε η προβλεπόμενη απονομή επάθλων, αφού διορθώθηκαν κατατάξεις με την συμβολή των cheek points (σημείο στο οποίο σημειώνεται ο αθλητής που περνά, εξασφαλίζοντας το δίκαιο αποτέλεσμα…) καθώς και την τεχνολογία (video) στον τερματισμό
Στην κατηγορία 1200 μ Μαθητριών δημ Σχολείου στην 1η θέση τερμάτισε η Μεσημέρη Μαρία , στην 2η η Γιούργα Αγγελική και τρίτη η Νικομάνη Αθηνά,
Αντίστοιχα στα αγόρια Δ Σχ, 1ος ο Κουλούρης Αλέξανδρος , 2ος ο Γουρδούκης Σήφης και 3ος ο Μάκος Μάριος.
Στην κατηγορία 7χλμ Νεανίδων 1η και αυτήν την χρονιά η Γαρνάβου Ελενα (43:19), 2η θέση η Μακροδήμητρα Αννα-Μαρία (50:49)και Τρίτη η Γαρνάβου Χριστίνα (58:05)
Στους έφηβους πρώτος ο Μηλιορίζος Σπύρος (32:58), Δεύτερος ο Μάκος Παντελής (33:58) και τρίτος Νεράϊδας Γιώργος (34:30)
Και στις μεγάλες κατηγορίες , στα 7χλμ γυναικών πρώτη τερμάτισε η Wientjens Shinouk (31:01) από Ολλανδία, δεύτερη η Βίνου Ήρα (35:02) και Τρίτη η Havlova Petra (36:35) από Τσεχία.
Στους άνδρες πρώτος ο Demmres Sander (24:21) από Ολλανδία, δεύτερος ο Βαραγγούλης Πρόας (25:40) και τρίτος ο Βαραγγούλης Άρης (25:52)
Τις απονομές πραγματοποίησαν οι: Κος Καββαδίας Ιωάννης , πρόεδρος Δημ Συμβουλίου Ν Κέρκυρας , ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση δηλώνοντας εκτός των άλλων ότι «… ο Νότος της Κέρκυρας είναι το «πάτημα» ενός αθλητή του μήκους και η περιποίηση σου είναι γενετικό καθήκον όλων μας»…» , « η εκδήλωση είναι μια προσπάθεια που προάγει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και έχει σαν στόχο την υπεράσπιση του περιβαλλοντολογικού τοπίου..»
Οι Μιχαλαρέας Ηλίας –επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ΔΙΑΠΛΟΥΣ- ο Ανδρέας Νικολόπουλος –ειδικός θεραπευτής-, ο Πελάης Ιωάννης από την ένωση Γονέων Κέρκυρας, η Κατερίνα Βάρελη από το σωματείο Mediterraneo, η Κερκυραία πρωταθλήτρια στίβου Ρωμαίου Κωνσταντίνα , ο Ψάϊλας Γιώργος από τον ΣΕΒΑΣ, ο Σάκης Κουτρουμπάνος από τον Κερκυραϊκό ΓΣ, ο Αρμενιάκος Σπύρος από τον Πολιτιστικό Σ. Αη Μαθιά, ο Γκίνης Σταμάτης γνωστός σε όλους μας για το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται το περιβάλλον και φυσικά την περιοχή, οι Πελάης Σταμάτης και Φώτης Γκόρος από το σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων «Νίκος Λέϊσος» και η Μυρίλλα Έλενα από το σωματείο Sundy.
Παράλληλα με τον αγώνα δεκάδες επισκέπτες που δεν συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου, περπάτησαν στον Ίσσο και απόλαυσαν το καταπληκτικό τοπίο με την ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και πανίδα. Φωτογράφησαν σπάνια πουλιά, χελώνες αλλά και περίεργες αράχνες!
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κος Πέρρος τόνισε την αξία της συμμετοχής σε αυτόν το ιδιαίτερο αγώνα δρόμου στην «χρυσή άμμο» που δηλώνει και την θέληση της κοινωνίας να προασπίσει το οικοσύστημα του Ισσου, της Λίμνης , του Χαλικούνα και των νησίδων Λαούδια από κάθε «κακή σκέψη» τύπου αξιοποίησης με ιδιωτικές επενδύσεις. Τονίστηκε η αναγκαιότητα για την ίδρυση φορέας διαχείρισης του Ίσσου και άλλων παρόμοιων τόπων , όπως οι Αλυκές και η ανάδειξη τους σε πάρκα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία και αξιοποίηση τους (περιβαλλοντικά κέντρα , θαλάσσια πάρκα κλπ) και έγινε αναφορά στον ισχύοντα νόμο 4685 που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, την στιγμή που με Fast track αδειοδοτήσεις , με αναφορά και στις περιοχές νατούρα, μπορούν να γίνουν αντικείμενα επενδύσεων – θυσίες των οικοσυστημάτων χάρις των ΑΠΕ. Η περίπτωση Ερημίτη ένα τρανό παραδειγμα!
[su_custom_gallery source=”media: 34387,34388,34389,34390,34391,34392,34393,34394,34395,34396,34397,34398,34399,34400,34401,34402,34403″ link=”lightbox” width=”200″ height=”180″]