Το σώμα δοκιμάζεται. Οι αντοχές στο κρύο φτάνουν τον οργανισμό στα όριά του. Η έλλειψη εμπειρίας, προετοιμασίας, γνώσης και αφοσίωσης μπορούν να αποβούν μοιραία! Πρόκειται για το άθλημα της κολύμβησης σε πάγο, ice swimming όπως έχει επικρατήσει διεθνώς να ονομάζεται.
Ήδη, διεξάγονται παγκόσμια πρωταθλήματα και σε αυτό που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία πριν από μερικές ημέρες, έλαβε μέρος ο μοναδικός Έλληνας αθλητής της κολύμβησης σε πάγο, ο Κερκυραίος Χάρης Θεοδόσης ο οποίος μάλιστα διακρίθηκε καθώς όχι μόνο μπήκε στην τελική οκτάδα της κατηγορίας του, αλλά έπιασε και τα όρια για το επόμενο παγκόσμιο που θα γίνει στη Γαλλία!
Η κολύμβηση σε πάγο διεξάγεται κατά κύριο λόγο σε λίμνες και ποτάμια, με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται συνήθως από 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου και, πάντως, όχι περισσότερους από τους 4. Όπως μας λέει ο Χάρης Θεοδόσης, ένας οργανισμός που δεν έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τέτοιες θερμοκρασίες στο νερό, μπορεί να αντέξει από λίγα λεπτά έως και δευτερόλεπτα πριν το σώμα του υποστεί σοκ με κίνδυνο ακόμα και την ανακοπή.
Οι φετινές επιδόσεις
Ο Θεοδόσης αγωνίστηκε σε τρεις κατηγορίες, αυτές της κολύμβησης 500 μέτρων, ενός χιλιομέτρου και σε σπριντ 50 μέτρων.
Στους αγώνες της Πολωνίας κατάφερε να προκριθεί στις κατηγορίες 1000 και 500 μέτρων στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το 2023 στις Γαλλικές Άλπεις με της εξής επιδόσεις.
l Αγώνας 1000 Μέτρων: 8η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 και 36η στην Γενική Κατάταξη
l Αγώνας 500 μέτρων: 8η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 και 37η στην Γενική Κατάταξη
l Αγώνας 50 μέτρων: 10η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 και 52η στην Γενική Κατάταξη
Τώρα ο στόχος είναι όχι μόνο η συμμετοχή αλλά και η διάκριση στο Παγκόσμιο της Γαλλίας και, αν όλα πάνε καλά, η συμμετοχή στους επόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς, εφ΄ όσον το άθλημα ενταχθεί όπως έχει γίνει γνωστό, εκπροσωπώντας τη γαλανόλευκη.
Η (δύσκολη) προετοιμασία του στην Κέρκυρα, η έλλειψη πόρων και στήριξης
Η προετοιμασία του γίνεται όλο το χρόνο στην Κέρκυρα και είναι δύσκολη, όχι μόνο λόγω έλλειψης πόρων και στήριξης από την πολιτεία, αλλά και λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν. Για να συνηθίσει το σώμα του, πολλές φορές βουτάει σε μπανιέρα γεμάτη παγάκια!
Μεγάλη δυσκολία είναι και το οικονομικό. Η αεροποπρπική εταιρία “Aegean” του χορηγεί τα εισιτήρια μετάβασης στους διεθνείς αγώνες, ένα σημαντικό κόστος, ενώ δύο ανώνυμοι χορηγοί (ένας από Κέρκυρα και ένας από Θεσσαλονίκη) του κάλυψαν (και) φέτος τα υπόλοιπα έξοδα για τη διοργάνωση.
Επειδή δεν τον έχει “αγκαλιάσει” (ως όφειλε) είτε η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία ή κάποιος κρατικός φορέας και το Υπουργείο Αθλητισμού, σε αντιθεση με αθλητές άλλων χωρών, αναγκάζεται να μεταβαίνει στους αγώνες μόνος του χωρίς καμία υποστήριξη, ιατρική ή προπονητική. Ωστόσο, λόγω των προσωπικών σχέσεων που έχει αναπτύξει με παράγοντες της Ιρλανδικής αποστολής, τα μέλη τους του παράσχουν βοήθεια στους αγώνες σε ό,τι χρειαστεί, έχει τουλάχιστον έτσι την ασφάλεια κάποιων ανθρώπων που αν, ό μη γένοιτο χρειαστεί κάτι, να έχει υποστήριξη.
[su_custom_gallery source=”media: 38058,38059,38060,38061,38062,38063,38064,38065,38066,38067,38068″ link=”lightbox” width=”200″ height=”180″]
Από το 2003 η περιπέτεια!
Όπως διηγείται ο ίδιος ο Χάρης Θεοδόσης: “Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2003 όπου συμμετείχα στον διεθνή κολυμβητικό διάπλου του μεσσηνιακού κόλπου, απόστασης 30 χλμ. Ήταν ένας επίπονος και δύσκολος τερματισμός. Το αποτύπωμα που άφησε μέσα μου όμως, συνετέλεσε στην εντατικοποίηση της προπόνησης σε πισίνα και θάλασσα, ώστε να κατορθώσω να διεκδικήσω με αξιώσεις μεγαλύτερες συγκινήσεις, όπως ο διάπλους της Μάγχης, ο διάπλους Κάπρι – Νάπολης, οι συμμετοχές στις κολυμβητικές απαιτήσεις στη λίμνη Ζυρίχης και ο 24ωρος αγώνας κολύμβησης στην Αυστρία. Ειδικά ο διάπλους της Μάγχης ήταν ένας αγώνας με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είχαμε εκκίνηση τις 02.30 το πρωί και μέχρι να γίνω μέρος της θάλασσας, ένας αδιόρατος φόβος στοιχειωμένος από μια ανασφάλεια είχε εμποτίσει κάθε ίνα του κορμιού μου. Η αίσθηση όμως της ηρεμίας που ένιωθα, αφού κολυμπούσα με τη συνοδεία μόνο ενός σκάφους ήταν απερίγραπτη”.
Η συμμετοχή στο 4ο Διεθνές Πρωτάθλημα στην Πολωνία
Το 4ο Διεθνές Πρωτάθλημα κολύμβησης στον πάγο, είναι ένας αγώνας κολύμβησης που γίνεται σε πισίνα 25 μέτρων με θερμοκρασία νερού κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στο Glogow της Πολωνίας.
Ο διαγωνισμός διευθύνεται από την IISA (International Ice Swimming Association), η οποία ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να ονομάσει τον όρο «κολύμβηση στον πάγο» για τον αγώνα τους και τελικά να προσθέσει το άθλημα στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι αγώνες στη συνάντηση αποτελούνταν από τα 50/100/250/500/1000 μέτρα ελεύθερο, τα 50/100 μέτρα πρόσθιο, τα 50 μέτρα ύπτιο, τα 50 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ατομικό σύνθετο που θα έχουν ξεχωριστά αγωνίσματα ανδρών και γυναικών, καθώς και μικτή σκυταλοδρομία 4×50 και 4×250 μέτρων ελεύθερο.
Δεν υπάρχουν τελικοί σε αυτή τη συνάντηση καθώς οι κολυμβητές τοποθετούνται σε σειρές και ο ταχύτερος κολυμβητής στο σύνολο ανακηρύσσεται νικητής του αγώνα αφού ολοκληρωθούν όλοι οι αγώνες. Σε αυτή τη συνάντηση θα αναγνωριστούν παγκόσμια ρεκόρ , ρεκόρ ηλικιακών ομάδων και ρεκόρ κατηγορίας αναπηρίας.
Οι κανόνες του αγώνα έχουν ορισμένες διαφορές σε σχέση με την κανονική κολύμβηση στην πισίνα:
– Όλοι οι κολυμβητές πρέπει να φορούν στολές εγκεκριμένες από τη FINA, αλλά οι κολυμβητές μπορούν να φορούν μόνο ένα σκουφάκι
– Επίσης, δεν υπάρχουν μπλοκ εκκίνησης, με τους κολυμβητές να μπαίνουν στην πισίνα μέσω μιας σκάλας και να ξεκινούν σπρώχνοντας από τον τοίχο στο νερό
– Δεν επιτρέπονται οι αναστροφές και μετά από κάθε στροφή, το κεφάλι του κολυμβητή δεν πρέπει να βυθίζεται κάτω από το νερό σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 μέτρων από τον τοίχο.
– Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 5 βαθμούς Κελσίου.