Με «κλου» το παιάνισμα απ’ την «Παλιά» του εμβατηρίου του Ιωσήφ Καίσαρη, που ‘χε πρωτοεκτελεστεί το 1896 για τον Λούη, η εκδήλωση του Δήμου για τον Σπύρο Γιαννιώτη.
*
Πρωτακούστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, προς τιμήν του Σπύρου Λούη. Ξανακούστηκε σήμερα (Δευτέρα, 22/8) το απόγευμα, στον «Κήπο του Λαού», προς τιμήν του Σπύρου Γιαννιώτη. Πάντα (και τότε και τώρα) απ’ τη μαεστρία της Παλαιάς Φιλαρμονικής…
Καταγράφεται ως το κυρίως «κλου» της ωραίας (ανοικτής για τον κόσμο) γιορτής, που οργάνωσε για τον μεγάλο Ολυμπιονίκη του Ρίο, ο Δήμος Κερκυραίων. Η εκτέλεση του θρυλικού εμβατηρίου «Νενικήκαμεν», του Κερκυραίου αρχιμουσικού, Ιωσήφ Καίσαρη…
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση. Παρουσία πλήθους κόσμου και, σταθερά, μικρών παιδιών, στα οποία και ο (πάντα συγκινημένος) Κερκυραίος υπεραθλητής (εισήλθε στο χώρο, συνοδευόμενος απ’ τη σύζυγό του, Ισμήνη) έριξε, κυρίως, το βλέμμα του, στις δυο κουβέντες που κλήθηκε να πει από βήματος:
«Χαίρομαι πολύ που και σήμερα, βλέπω εδώ τόσα πολλά παιδιά. Ανατριχιάζω που το λέω, αλλά διακρίνοντας αυτόν τον θαυμασμό στα πρόσωπά τους, νιώθω πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ, μαζί τους. Εμείς οι αθλητές, σίγουρα προσπαθούμε για τις διακρίσεις, για το καλύτερο, με πάθος και από καρδιάς, αλλά αυτό που προέχει είναι να είμαστε πρότυπα για τους νέους. Και σ’ όλη την καριέρα μου, αλλά και τώρα, που σταματάω, ήθελα και θέλω να βοηθήσω τους νεώτερους, όπως μπορώ. Τους ευχαριστώ πολύ και τους εύχομαι κάθε επιτυχία και στο σχολείο τους και στον αθλητισμό…».
Αμέσως μετά, τη… σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Ο οποίος και απένειμε στον Γιαννιώτη αναμνηστικό «γλυπτό» κλαδί ελιάς, «καθώς είδα και στο αεροδρόμιο πως μ’ ένα κλαδί ελιές σε υποδέχτηκε η μητέρα σου…».
Ήταν το φινάλε της κυρίως εκδήλωσης, την οποία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, υπό τους ήχους της Παλαιάς Φιλαρμονικής, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», καθώς και του Κουαρτέτου Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Νωρίτερα, στο έμπα της εκδήλωσης, προηγήθηκαν οι σύντομες ομιλίες των εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών, με τον κ. Νικολούζο (χαρακτήρισε τον Γιαννιώτη «φάρο» και «πρότυπο για την κοινωνία και τη νέα γενιά») να… προλογίζει ως εξής: «Ανοίγουμε την καρδιά μας για να υποδεχτούμε τον Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος σε μία γκρίζα εποχή μας έδωσε χαρά και μας γέμισε αισιοδοξία».
Απ’ την πλευρά της, η βουλευτής, Φωτεινή Βάκη, υποστήριξε ότι «ο Σπύρος Γιαννιώτης έκανε υπερήφανους τους Κερκυραίους και τους Έλληνες και και μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα: ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ρεκόρ και μετάλλια, αλλά συνώνυμο του “ευ αγωνίζεσθαι”».
Eνώ, η αντιπεριφερειάρχης, Νικολέτα Πανδή τόνισε πως «τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Αγωνιστές με όραμα, που το ενσαρκώνουν με υπομονή και επιμονή», στεκόμενη, παράλληλα, και στην κινητικότητα που θα ακολουθήσει, ώστε όντως, το Ολυμπιακό κολυμβητήριο να πάρει το όνομα του Κερκυραίου Ολυμπιονίκη.